Bez kiše Istri prijete redukcije vode

Bez kiše Istri prijete redukcije vode

20.6.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

U proteklih deset godina, iz Postrojenja za kondicioniranje vode Butoniga kapaciteta 1.000 litara vode u sekundi, distribuirano je 50 milijuna kubika pitke vode, odnosno oko 25 posto od ukupne isporuke vode Istarskog vodovoda, istaknula je na prigodnoj svečanost u povodu deset obljetnice njegova rada Laura Šuperina, direktorica Istarskog vodovoda Buzet, firme koja upravlja Postrojenjem.

- Dugotrajna suša ukazuje da u budućnosti moramo još više raditi na strateškom planiranju i osiguravanju dovoljnih rezervi vode, posebno njihovom umrežavanju, ocijenio je dr. sc. Danko Holjević, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

Pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolović, ujedno predsjednik Nadzornog odbora VSI-Vodovoda Butoniga naglasio je da je imao čast 1995. godine, s pokojnim Željkom Žudićem, potpisati ugovor o izgradnji Postrojenja te sudjelovati u realiziranju investicije vrijedne 115.000 milijuna eura.

 - U tri navrata nastojalo se Butonigu predati Istarskom vodovodu i Vodovodu Pula, no to još nije učinjeno jer se vlasnici nisu dogovorili koji je najbolji model. O prijedlogu ugovora o diobi imovine Butonige moraju se izjasniti svi osnivači, općine i gradovi s područja djelovanja Istarskog vodovoda Buzet i Vodovoda Pula, rekao je Antolović.

Osvrnuo se i na ovogodišnje sušno razdoblje koje je, rekao je, pouka svima da se vodoopskrbom treba baviti svakodnevno i najintenzivnije kada vode ima najviše.

- Zadnjih godina malo smo zanemarili taj segment. Cjevovod Bulaž - Butoniga trebao je profunkcionirati barem godinu dana ranije. Taj je bypass dovršen prije nekoliko dana i sigurno će dati velik doprinos stabilizaciji vodoopskrbe Istre. Hoće li to biti dostatno, vidjet ćemo u ljetnim špicama. Ukoliko ne bude većih kiša, Istra će, na žalost, imati redukciju vode kao što je to bilo 1986., 1987. i 1988. godine, ocijenio je Antolović. (G. ČALIĆ ŠVERKO; snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

kiša voda vodoopskrba