Berba na Labinštini: Malvazija slabija, crne sorte iznenadile

Berba na Labinštini: Malvazija slabija, crne sorte iznenadile

3.10.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Vikend je na Labinštini bio udarni za berbu grožđa. Mahom se radilo o dovršavanju berbe bijelih sorti započete ranije i potom "čišćenju" nasada od uroda crnih sorti.

Vinogradi San Martino u općini Sv. Nedelja, najveća površina na Labinštini pod čokotima, ogledni su primjer berbe u istočnoj Istri.

- U petak smo dovršili malvaziju, a sada smo se posvetili merlotu s kojim ćemo završiti do srijede. Ovi trsi pokazali su se vrlo kvalitetnima, pa ćemo im produžiti život kloniranjem, kazao nam je vlasnik Miljenko Vretenar.

Vinogradi San Martino već drugu godinu sav urod prerađuju u vlastitom podrumu te malvaziju i merlot prodaju s oznakom istočnog istarskog vinogorja.

Pićanski vinogradari, najbrojniji na Labinštini, požurili su s berbom zbog loše vremenske prognoze, pa su u nedjelju dovršili posao.

- Malvazija je trideset do četrdeset posto slabija u odnosu na lanjsku, ali crne su nas sorte ugodno iznenadile, osobito muškat. Postoci šećera u bobama kretali su se između 17 i 18, a između 6,5 i 7,2 bili su postoci kiselina, doznali smo od Feruća Baćca, predsjednika Poljoprivredne udruge Agropićan.

Iz udruge najavljuju da će tijekom ovog mjeseca, dok mošt bude kuhao, organizirati predavanje o proizvodnji rakije i zakonskim propisima o toj djelatnosti. (R. S.)

 

berba vinova loza grožđe trganje feručo baćac agropiaćn malvazija vinogradi san martino