BASTIJANIĆ (Demokrati): Prokletstvo spaljivanja ugljena zamijenit će spaljivanje otpada. GRADONAČELNIK GLAVIČIĆ: Ja, Labinština i IDS smo protiv spalionice u Plominu

BASTIJANIĆ (Demokrati): Prokletstvo spaljivanja ugljena zamijenit će spaljivanje otpada. GRADONAČELNIK GLAVIČIĆ: Ja, Labinština i IDS smo protiv spalionice u Plominu

15.12.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na aktualnom satu jučerašnje sjednice labinskog Gradskog vijeća održane u maloj dvorani Sportskog centra Franko Mileta, vijećnik Demokrata Mladen Bastijanić tražio je da se gradonačelnik Valter Glavičić izjasni po pitanju spalionice u Plominu.


- Zanima me da li ste i kao stranački dužnosnik IDS-a protiv spalionice u Plominu? Vi kao stranački dužnosnik IDS-a zbunjujete javnost jer po pitanju spalionice u medijima dajete oprečne informacije. Na Vijeću ste rekli da ste protiv spalionice otpada u Plominu, dok IDS već odavno od države traži da donese odluku o energanama na otpad jer je problem zbrinjavanja goriva iz otpada Kaštijuna izuzetno skupo, kazao je Bastijančić, i nastavio:


Gotova stvar

- Dožupan Tulio Demetlika tvrdi da je to što se tiče spalionice gotova stvar. Sazvali ste koordinaciju čelnika Labinštine na kojoj nije bio načelnik Općine Kršan Roman Carić, a koji u medijima izjavljuje da Općina Kršan živi od dotacija TE Plomin. Nakon toga, u medijima izjavljujete da i Trst ima spalionicu. Stava sam da je takva vaša izjava došla nakon što ste dobili po prstima od vaše stranke. Vi, IDS, načelnici Labinštine i država zbunjujete žitelje Labinštine. Ja se kao građanin Labinštine bojim da ste vi svi skupa dio jedne organizirane propagande koja ima zadatak u Plominu izgraditi reprezentativnu energanu koja će po vama riješiti veliki problem zbrinjavanja otpada iz Kaštijuna i Marišćine. Misija Kaštijuna mora stati jer taj projekt nema budućnosti. Labinština će opet biti talac loših političkih odluka, a prokletstvo spaljivanja ugljena zamijenit će spaljivanje otpada. Od vas kao stranačkog dužnosnika tražim jasan i nedvosmisleni stav po pitanju spalionice u Plominu, rekao je Bastijanić.


Za vrijeme postavljanja pitanja predsjednica Vijeća Eni Modrušan nekoliko ga je puta prekidala zatraživši da postavi pitanje i upozorila ga na prekoračenje vremena. Na kraju mu je zbog toga i povrede Poslovnika izrekla opomenu jer se Bastijanić nije dao smesti te je svoje obrazloženje s pitanjem izgurao do kraja. Vijećniku je odgovorio gradonačelnik Glavičić, kazavši da je i ranije jasno, čvrsto i egzaktno iznio osobni stav da je protiv spalionice u Plominu.


Labinština ne dvoji


- Vjerujem da se s time slaže cijelo Gradsko vijeće. Budući da sam prozvan kao potpredsjednik IDS-a, mogu reći da će Labinština kroz nove stranačke strukture napraviti sve da kompletan IDS podrži da se u TE Plomin ne izgradi spalionica. Tako ćemo djelovati. Mislim da ćemo već idući tjedan imati sjednicu Predsjedništva i da će me kolege podržati. Vjerujem da današnja Labinština ne dvoji što se tiče spalionice u Plominu. Ima tema oko kojih se nećemo složiti, ali postoje one za koje imamo konsenzus, a ovo je zasigurno jedna od tih, zaključio je Glavičić.


Branko Biočić


Foto: LC Labin.comsjednica gradsko vijeće spalionica politika ids te plomin plomin