Barbara Belušić prva na 26. izdanju utrke »Dan Uljanika«

Barbara Belušić prva na 26. izdanju utrke »Dan Uljanika«

27.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Masovan odaziv trkača iz Pule i Istre, ali i cijele Hrvatske, te Slovenije i Bosne i Hercegovine obilježio je jučerašnje 26. izdanje utrke »Dan Uljanika« povodom 152. obljetnice pulskog brodogradilišta. Ukupno je utrku kroz »Uljanik« istrčalo gotovo 800 trkača, 134 u glavnoj osam kilometara dugoj utrci i još 653 učenika i učenica osnovnih škola. Na kraju je u glavnoj utrci, nakon pogreške dotad vodećeg Đure Kodže, slavio prošlogodišnji pobjednik Zoran Žilić, član riječkog »Kvarner Autotransa«, ispred Siniše Goričaneca i Drage Paripovića, dok je četvrti ciljem, ali kao prvi Istranin prošao Tihomir Bobolanović (RSD Uljanik).

U konkurenciji atletičarki superiorno je slavila Labinjanka u dresu »Istre« Barbara Belušić, ispred prošlogodišnje pobjednice Suzane Alberini i Dijane Kesonja. U tradicionalnoj mini-utrci osnovaca na 2 km dugoj stazi osmi uzastopni naslov odnijeli su učenici i učenice OŠ »Kaštanjer«.
Nedjeljno jutro donijelo je lijepo, ugodno toplo vrijeme nad Pulom, pogotovo u jutarnjim satima kad su se na startu mini-utrke našli učenici do 10 godina. Priprema, pozor i mostom koji »Uljanikov« otok spaja s kopnom krenula je u 9.30 sati gomila dječaka nižih razreda za kojima su krenule njihove vršnjakinje i tako redom sve do 10.55 sati i starta posljednje skupine, učenica od 13 i 14 godina. Neki su, oni najbrži i najizdržljiviji, kompletnu stazu istrčali, neki su dijelom trčali, dijelom hodali, a oni zadnji su uz malo više hodanja na kraju ipak stigli do cilja zasluživši majicu, čaj i topli obrok, te zagrljaj roditelja koji su nestrpljivo čekali pored cilja.

 

Bepo Nadenić ozlijeđen

Odmah nakon posljednje utrke na 2 km, stazom prema mostu zagrijavali su se trkači za start glavne utrke, one na 8 kilometara. U gužvi uz trkače ugledali smo i sjetnu siluetu legendarnog pulskog trkača, člana RSD »Uljanik«, Josipa Bepa Nadenića. Neuobičajeno za njega ovom prilikom nije bio sportski obučen.
- Nažalost, ovoga puta ne mogu trčati zbog ozljede - rekao je Nadenić. - Ovo će mi biti treći put da preskačem ovu našu glavnu pulsku utrku. Od dosadašnjih 25 izdanja istrčao sam 23. Nisam trčao prvu, kad sam mislio da sam preslab za takvu utrku i još jednom kad sam, kao i sad, bio ozlijeđen. Prošlog sam tjedna uspješno trčao u Imoli, a nakon toga sam se ozlijedio na treningu pred ovu utrku. Žao mi je zbog toga, ali ne predajem se lako. Vjerujem da ću iduće godine opet biti na stazi. Ovu sam dionicu najbolje istrčao za 33 minute, ali sad više ne jurim osobni rekord, već želim istrčati ukupno 80 tisuća kilometara u karijeri. Zasad sam na brojci od oko 60 tisuća - dodao je Bepo Nadenić koji trči već pune 24 godine.

 

Kodžo promašio stazu

Ostavili smo jednog od najstarijih trkača na skoro svakoj utrci na kojoj se nađe i okrenuli se put mosta gdje je upravo označen start glavne, osam kilometarske utrke. Više od 150 natjecatelja jurnulo je preko mosta, a utrku je u startu uz glasnu podršku brojnih okupljenih gledatelja povela Mirjana Ružnjak u handbikeu za kojom je trčala peteročlana skupina glavnih favorita za pobjedu predvođena Žilićem i Paripovićem. Trkačka se kolona polako, ali neumitno rastezala i već krajem prvog kruga, odnosno na trećem kilometru, Žilić, Goričanec, Kodžo i Paripović pobjegli su pratiocima, pa je već u tim trenucima postalo jasno da među njima četvoricom treba tražiti pobjednika utrke, a u konkurenciji atletičarki pobjedu je gotovo tada u džepu imala Labinjanka Barbara Belušić koja je već dobrano pobjegla drugoplasiranoj Suzani Alberini. Gotovo isti poredak na čelu utrke bio je i nakon drugog kruga, odnosno šestog kilometra, samo što je iskusni Paripović počeo pomalo zaostajati za vodećom trojkom, a potom je uslijedio neočekivani rasplet. Ciljem je iznenađujuće uvjerljivo prvi prošlo znano ime gradskih utrka diljem Hrvatske, Đuro Kodžo. Ni njemu nije bilo jasno kako se tako lako riješio pratnje, a potom se saznalo. Kodžo je promašio smjer i umjesto još jednog prelaska preko mosta, skrenuo je direktno prema cilju zaradivši diskvalifikaciju. Ubrzo je ciljem prošao prošlogodišnji pobjednik Zoran Žilić koji je time obranio naslov.

Barbara protiv vremena

- Ne mogu vjerovati da se to dogodilo, Kodžo je krenuo za vozilom sa sucima i promašio smjer. Nije mi jasno kako se to dogodilo, Kodžo i ja smo pobjegli pratnji i onda je on pojačao i pobjegao mi, ali je skrenuo ulijevo prema cilju umjesto da ide na otok - rekao je Zoran Žilić kojem je ovo bila druga uzastopna pobjeda na ovoj utrci.
Đuro Kodžo stajao je zbunjen u cilju, u svom prvom nastupu platio je danak nepoznavanju staze.
- Išao sam za policijskim autom i autom sa sucima i kad su oni skrenuli ulijevo prema cilju, ja sam krenuo za njima. Ovo mi je prvi put da trčim ovdje i nisam znao da moram još jednom na otok - rekao je Kodžo.
Za razliku od njega, stazu odlično poznaje Barbara Belušić koja je jučer upisala drugu pobjedu.
- Bilo je odlično, prezadovoljna sam svojom utrkom i ostvarenim vremenom. Priželjkivala sam da istrčim ispod 30 minuta, a trčala sam 28.53 minute. U ranoj fazi utrke sam pobjegla konkurenciji, tako da sam mogla mirno trčati samo protiv vremena. Vrijeme nam je išlo na ruku, nije bilo ni prehladno, ni pretoplo, a bodrila nas je i publika uz stazu. Utrka je, kao i uvijek, bila odlično organizirana - zaključila je najbolja istarska atletičarka.

Kaštanjer osmi put

Nakon utrke uslijedila je ceremonija proglašenja, pehari su dolazili u ruke najboljih u svakoj kategoriji prije nego li su svi otišli na zasluženi tradicionalni ručak u menzu. No, u moru proglašenja jedno je upalo u oči, ukupni pobjednik mini utrke je opet bila OŠ Kaštanjer. Osmi put zaredom.
- Mi smo iz škole Kaštanjer na utrku došli s čak 180 prijavljenih - rekao je profesor Kristijan Cinkopan koji je u školi Kaštanjer na poziciji voditelja naslijedio uspješnog friškog umirovljenika Marija Černjula. - No, najvažnije je da pri tom nikoga ne tjeramo da dođe na utrku. Motiviramo djecu da dođu, da nastupe za školu, da trče radi sebe samih, a nagrađujemo ih i ocjenama. Ove godine nismo bili sigurni u ukupnu pobjedu, jer nam je dobra generacija na kraju prošle školske godine otišla u srednju školu, ali smo ipak zadržali primat - dodao je Cinkopan koji je i sam istrčao glavnu utrku.

Roberto CAR

 

Glavna utrka

Rezultati glavne utrke (8 km), ukupno: 1. Zoran Žilić (Kvarner AT) 24.48, 2. Siniša Goričanec (Međimurje) 25.11, 3. Drago Paripović (Croatia Marathon) 25.36, 4. Tihomir Bobolanović (RSD Uljanik) 26.23, 5. Ivan Stanić (Istra) 26.42, 6. Ivo Marić (TK Pula) 27.18, 7. Mario Bratulić (Istra) 27.27, 8. Matia Milovan (TK Pula) 27.30, 9. Mario Božić (Kvarner ATR) 28.23, 10. Christian Gallo (RSD Uljanik) 28.40, 11. Barbara Belušić (Istra) 28.53 i 1. atletičarka, 15. Suzana Alberini 29.53 i 2. atletičarka, 3. Dijana Kesonja (Veteran Rijeka) 33.31 i 3. atletičarka.


Atletičari, po kategorijama, M-19: 1. Ivo Marić, 2. Matia Milovan, 3. Mario Božić; M-29: 1. Zoran Žilić, 2. Siniša Goričanec, 3. Tihomir Bobolanović; M-39: 1. Christian Gallo, 2. Vedran Storeli (RSD Uljanik) 29.40, 3. Petko Drakulić 29.43; M-49: 1. Drago Paripović, 2. Ivan Stanić, 3. Mario Bratulić; M-59: 1. Lučano Sošić (TK Albona Extreme) 32.52, 2. Robert Kostrenčić 33.10, 3. Sead Mahmutović (Kvarner AT)34.04; M-60+: 1. Rajko Šarčević (33.26, 2. Josip Jurković (Kastav Maraton) 35.34, 3. Sergio Normani 40.10.


Atletičarke, po kategorijama, Ž-19: 1. Tea Tomišić (Istra) 34.23, 2. Valentina Šćur (Istra) 34.24, 3. Aleksandra Simić (Istra) 36.11; Ž-29: 1. Barbara Belušić, 2. Višnja Šoštarić (Rival Rijeka) 39.40, 3. Iva Kiš (RSD Uljanik) 45.55; Ž-39: 1. Suzana Alberini, 2. Dijana Kesonja, 3. Radmila Maksimović (Šibenik) 34.30; Ž-49: 1. Rada Jeličić (RSD Uljanik) 46.24, 2. Mika Jeličić Radolović 46.28.


Sportaši s invaliditetom, 1. Mirjana Ružnjak (Istra) 29.39, 2. Mladen Pucarić (SD Paraplegičara Pula) 34.25, 3. Mladen Jurada (SD Paraplegičara Pula) 38.0.

 

Mini-utrka osnovaca

Rezultati mini utrke osnovaca (2 km), učenici, do 10 godina: 1.Daniel Moravac (Stoja) 7.41, 2. Gregor Rabuzin (Zlatorog Laško) 7.46, 3. Daniel Nimac (Veruda) 7.59; učenici od 11 i 12 godina: 1. Davor Kaučić (Kladivar Celje) 6.55, 2. Luka Paliska (Albona Labin) 7.09, 3. Ivan Jurić (Vidikovac) 7.14; učenici od 13 i 14 godina: 1. Dominik Sekulić (Vidikovac) 7.12, 2. Dino Belobrajić (J. Klovića Tribalj) 7.21, 3. Bruno Kraljić (J. Pančića Bribir).


Učenice, do 10 godina: 1. Marta Radin (Maxmvs Poreč) 8.03, 2. Ivana Babić (Istra) 8.30, 3. Kristina Orešnik (Stoja) 8.46; učenice od 11 i 12 godina: 1. Ana Marija Franulović (Kvarner AT Rijeka) 7.37, 2. Ariana Rabac (Fažana) 7.44, 3. Kaja Strgaršek (Kladivar Celje) 7.45; učenice od 13 i 14 godina: 1. Martina Kolovrat (Kvarner AT) 7.08, 2. Helena Kariko (Kaštanjer) 7.09, 3. Alma Hujdurović (Albona) 7.35.


Ukupni poredak pulskih osnovnih škola: 1. Kaštanjer, 2. Vidikovac, 3. Monte Zaro.

 

 

 

 

Barbara Belušić atletika utrka trčanje vrijeme 26 utrka Dan Uljanika sport pobjeda