Aurora Volarević iz Malih Turini treća na 4. festivalu maslina u Zagrebu u kategoriji višesortnih ulja

Aurora Volarević iz Malih Turini treća na 4. festivalu maslina u Zagrebu u kategoriji višesortnih ulja

25.2.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Priznanje za najbolju dobila je uljara San Antonio Vodnjan, drugo mjesto zauzela je Uljara Grubić Bale, dok je na trećem mjestu bila uljara Benvegnu u Gardošima (Krasica, Buje)

Maslinovo ulje sorte leccino obrta Magran iz Ližnjana proglašeno je šampionskim uljem na 4. festivalu maslina u Zagrebu, održanog ovog vikenda na Zagrebačkom velesajmu. Drugo po broju bodova bilo je ulje od istarske bjelice Darka Jakomine iz Kopra, dok je treći bio Vanja Dujc iz Izole s uljem talijanske sorte itrana.

Višesortna ulja

U kategoriji višesortnih ulja prvo mjesto, s istim brojem bodova (97,22), podijelili su Agroprodukt Pula i Daniel Sabadin (Koper, Slovenija), dok je treće mjesto osvojila Aurora Volarević (Mali Turini, Labin), šampionka prvog festivala u Zagrebu 2016. godine.

Na ovom su ocjenjivanju dodijeljene nagrade i najboljim maslinarskim udrugama te najboljim uljarama. U konkurenciju su uzimana tri najbolja ulja iz pojedine udruge, odnosno uljare. Među udrugama pobjednik je Zagrebački maslinarski institut (Saša Poldan, Aurora Volarević i Ivica Pešić), druga među udrugama je DOSI Koper (Darko Jakomin, Vanja Dujc i Martin Adamič), dok je vodnjanski Agroturist bio trećerangirana udruga (Tone Grubešić s dva ulja i Matteo Belci).

Najbolje istarske uljare

U kategoriji uljara, prema bodovima ulja prerađenih u njima, najbolje su bile plasirane istarske uljare. Priznanje za najbolju dobila je uljara San Antonio Vodnjan, drugo mjesto zauzela je Uljara Grubić Bale, dok je na trećem mjestu bila uljara Benvegnu u Gardošima (Krasica, Buje).

Na 4. festivalu maslina u Zagrebu, u organizaciji Zagrebačkog maslinarskog instituta, Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i Zagrebačkog velesajma, ocjenjivano je 250 dostavljenih uzoraka maslinovog ulja iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. O visokoj kvaliteti maslinovih ulja govori podatak da su od 186 ekstra djevičanskih, 102 dobila zlatnu, 43 srebrnu, a 23 ulja brončanu medalju. Ostala ulja su bila djevičanska, dok loših ulja (lampante) na ocjenjivanju nije bilo. Festival je maslinarima i posjetiteljima ponudio niz pratećih događanja i sadržaja, od nekoliko stručnih predavanja iz područja maslinarstva, nutricionizma i pozitivnog utjecaja maslinova ulja na ljudsko zdravlje, do kreativnih radionica i prodajne izložbe maslinovih ulja, sira i drugih domaćih proizvoda, te opreme, alata i sredstava za maslinarstvo. (L. JELAVIĆ)


aurora volarević maslinovo ulje ulje festival maslina u zagrebu višedortna ulja nagrada