Arheološko nalazište u Labinu: Villu rusticu pregazila cesta

Arheološko nalazište u Labinu: Villu rusticu pregazila cesta

30.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Pri redovnom arheološkom nadzoru obnove državne ceste kod benzinske postaje kustos labinskog Narodnog muzeja Vedran Kos otkrio je ostatke rimskih crepova - tegula, što svjedoči o nekadašnjem postojanju ville rustice na tom mjestu. "Radi se o kasnoantičkom nalazištu koje datira između 2. i 4. stoljeća, a devastirano je 1963., kada je građena ova cesta. Tada su nađeni i ostaci zidova koji su se pružali poprijeko u odnosu na trasu. Danas više ne možemo naći ništa više osim ovakvih komada keramike, koji nemaju neku vrijednost", kaže Kos.

Bruno Lazarić, kome cesta prolazi pored dvorišta, sjeća se zanimljivog nalaza prije njene izgradnje. "Moj susjed, pokojni Vitorio Škopac, nalazio je u vrtu takve komade crepova, ali on je otkopao i jedan kamen sa zanimljivim ornamentom", ispričao nam je.

Kos je potvrdio da je riječ o žrtveniku bogu Silvanu, koji je izložen u lapidariju muzeja. "Nešto dalje, u blizini raskrižja, pronađeni su kosturi, što znači da se ondje nalazilo groblje. Vidjet ćemo hoće li nam nastavak radova otkriti što od toga", kaže on.

Villa rustica bila je poljoprivredno dobro na kojem su radili robovi. Na mjestu današnjih Katura stari građani pamte polja i vinograde, a tako je najvjerojatnije bilo i u rimsko doba. Među raskopanom zemljom crvenicom nalaze se tragovi crnice, što ukazuje na taloženje organskog materijala. Kos smatra da je moguće da se na tom lokalitetu nalazila i srednjovjekovna naseobina, osobito ako uzmemo u obzir da se u blizini nalazi crkvica sv. Mikule. (R. SELAN)

 

nalazište kod INE benzinska stanica ornament antika tegule crkva sv mikule arheologija arheološko nalazište ina villa rustica vedran kos