Amerikanka koja živi u Labinu pokrenula Facebook stranicu Expats in Istria

Amerikanka koja živi u Labinu pokrenula Facebook stranicu Expats in Istria

15.1.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Stranica Expats in Istria od 2017. godine aktivna je na Facebooku i okuplja strane državljane, ili pak Hrvate povratnike, koji su svoj dom pronašli u Istri.

Osnivačice i urednice grupe, Hrvatica Isabel Putinja i Amerikanka Melissa Paul, otkrivaju nam pozadinu nastanka grupe. Pokrenule su, kaže Isabel, stranicu u travnju 2017. Bila je to ideja njene prijateljice Melisse Paul, Amerikanke koja živi u Labinu.

Nije to, doduše, jedina grupa sličnog sadržaja. Na Facebooku postoji još mnogo grupa koje su stvorili stranci koji žive u Hrvatskoj, primjerice Internationals Living in Croatia, Expats u Zagrebu, Expats in Split, Expats in Rijeka/Opatija i mnoge druge. Melissa je, stoga, predložila stvaranje jedne takve grupe i za Istru. Tako su, nastavlja Isabel, stvorili Expate u Istri. Engleska riječ expat u prijevodu znači iseljenik, dakle osoba koja živi izvan svoje zemlje podrijetla. No, da ne bi bilo zabune, naše sugovornice ističu da je grupa otvorena ne samo za strance koji žive u Istri, već i za Hrvate koji već dugi niz godina žive u inozemstvu, a sada su se vratili živjeti u Istri.


Marcello ROSANDA

useljenici expats in istria stranci istra život karijere melissa paul