Alfredo Višković,rodom Labinjan,dobitnik nagrade "Hrvoje Požar" za popularizaciju energetike

Alfredo Višković,rodom Labinjan,dobitnik nagrade "Hrvoje Požar" za popularizaciju energetike

4.7.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Hrvatsko energetsko društvo i Zaklada ''''Hrvoje Požar'''' izvijestili su o dobitnicima nagrade ''''Hrvoje Požar'''' za 2008. godinu. Glavni odbor za dodjelu Nagrade je na temelju objavljenog natječaja i postupka propisanog Poslovnikom o dodjeli nagrade te Poslovnikom o stipendiranju mladih energetičara je odlučio da su dobitnici:


A) za stručni i znanstveni doprinos razvitku energetike: prof. dr. sc. Jasenka BERTOL-VRČEK s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu


B) za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom: prof. dr. sc. Orest FABRIS, dipl. ing. i Danko GOVORČIN, dipl. ing. s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu


C) za unaprjeđenje kvalitete okoliša, vezano uz energetske objekte: Zdeslav MATIĆ, dipl. ing. s Energetskog instituta ''''Hrvoje Požar''''


D) za popularizaciju energetike: doc. dr. sc. Alfredo VIŠKOVIĆ, dipl. in.g. iz HEP-a.


E) za izvrstan uspjeh u studiju i posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike:
1. Mario DŽAMARIJA, dipl. ing. s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
2. Ante KRISTIĆ, dipl. ing. s FESB-a


F) za izvrstan uspjeh u studiju energetskog usmjerenja:
1. Goran KNEŽEVIĆ s Elektrotehničkog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku
2. Boško MILEŠEVIĆ s FER-a


G) za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike:
1. Hrvoje PANDŽIĆ, dipl. ing. s FER-a
2. Tamara RADOŠEVIĆ, dipl. ing. s FER


H) stipendije za stručni dio studija:
1. Jelena MATOVINA s FER-a
2. Robert MIKULANDRIĆ s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu
3. Nenad SMONTARA s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Nagrade su dodijeljene 3.7.2008. godine u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.po četrnaesti put, najzaslužnijim stručnjacima i studentima uručene nagrade Zaklade Hrvoje Požar.


Dr.sc. Goran Granić predsjednik Zaklade je pozdravio sve nazočne te je u uvodnom obraćanju zapitao je li moguće usporediti energetiku i modu, s obzirom na to da postoje modeli za različita godišnja doba. Primjerice, danas se nosi nuklearka, u jesen LNG, a u proljeće obnovljivi izvori. Odmah je i odgovorio, konstatirajući da se u energetici ne može dogoditi nešto dramatično preko noći i stoga ju se ne može promišljati logikom modnih noviteta.

Osvrnuo se i na divljanje cijena nafte, zaključivši da za smirivanje nastalog stanja ne postoji univerzalni recept. Poručio je da će na razvoj energetike u budućnosti utjecati: sigurnost i izloženost svakog primarnog izvora političkom, ratnom, terorističkom i financijskom utjecaju te klimatske promjene i ograničenja proistekla iz smanjenja emisije stakleničkih plinova, tehnološki razvoj i cijene.

Nakon njegova izlaganja, usliljedila je podjela nagrada. Ovogodišnji dobitnici su: prof.dr.sc. Jasenka Bertol-Vrček s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu za stručni i znanstveni doprinos razvoju energetike, prof.dr.sc. Orest Fabris i Danko Govorčin s FSB-a Split za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom, Zdeslav Matić iz Energetskog instituta „Hrvoje Požar“ za unaprjeđenje kvalitete okoliša te doc.dr.sc. Alfredo Višković iz Hrvatske elektroprivrede za popularizaciju energetike. Nagrade su dodijeljene i sedmorici najuspješnijih studenata, a stipendije trojici studenata za stručni dio studija. U ime dobitnika nagrada, zahvalila je J. Berol –Vrček.

 

Izvor: Energetika-net

 

 

 

Alfredo Višković Hrvoje Požar nagrada energetika HEP