Aleksandar Knežević se vratio na Haiti

Aleksandar Knežević se vratio na Haiti

2.11.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon kraćeg odmora kod kuće, Aleksandar se sredinom ovog mjeseca na duži rok vratio na Haiti. Kada je 12. siječnja ove godine Haiti pogodio potres neviđenih razmjera, svi smo ostali iskreno šokirani. Pred malim ekranima neki su od nas i zaplakali, možda dobili snažan poriv da nekako pomognu. To je uglavnom završilo okretanjem telefonskog broja za pomoć žrtvama koji se vrtio između reklama.

Uskoro smo se ipak vratili svojim životima, rutinama, polako zaboravljajući slike užasa. Dok smo mi zaboravljali, mala grupa Hrvata se pripremala za Haiti. Tri tjedna nakon prvog udara već su bili tamo. Bilo ih je osam. Sve redom volonteri Crvenog križa. Osam mjeseci kasnije, dok tom zemljom kao posljedica potresa hara epidemija kolere, tamo je još uvijek jedan Labinjanin. Aleksandar Knežević ima 35 godina i za Haiti, ili neko drugo mjesto koje će trebati spašavati, pripremao se tri godine.

Siromaštvo, jad i bijeda

- Iako su nas prije odlaska brifirali o svemu, ništa nas nije moglo pripremiti na bespomoćnost tamošnjih ljudi. Na taj kulturološki šok, na siromaštvo, jad i bijedu. Na to koliko jedna zemlja može imati sve, a druga ništa. Trebalo mi je vremena da se naviknem na to, i jesam. Ali još uvijek boli svaki dan. Pogotovo prizori djece po sirotištima. Toliko ih je ostalo bez roditelja, sami su i bespomoćni. Te me slike nikada neće napustiti - priča Aleksandar.

Više

 

aleksandar knežević haiti crveni križ humanitarni rad