Ako je more čisto, tko mari za cementaru!

Ako je more čisto, tko mari za cementaru!

13.12.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Poznato je da žitelji Koromačna i okolnih sela žive u simbiozi s Holcimovom tvornicom cementa, a to da bi se u taj tijesan suživot mogao uključiti i turizam, nova je i ugodna vijest. Proizašla je iz rasprave koja se vodila na Građanskom satu "Ca je novega", kojega Holcim povremeno organizira da bi s građanima raspravio o zajedničkim problemima i potrebama.

 

Šetnica uz more ključ razvoja

 

Naime, proteklo je ljeto brojem kupača na obali u samom mjestu i u neposrednoj blizini cementare definitivno potvrdilo da industrijsko postrojenje nije smetnja morskim radostima. Lino Dobrić, obrtnik - kooperant Holcima dobar je poznavatelj stanja, a uz to i neformalni glasnogovornik žitelja.

- S obzirom da se u Rapcu parking plaća, kupači dolaze ovdje iz cijele Labinštine, ali isto tako dolaze turisti iz Rapca i Autokampa Tunarica. To me ne čudi jer obala je nedirnuta, a more čisto. Još dok sam bio predsjednik mjesne zajednice pratio sam uzorkovanje mora i znam da je ispod same tvornice more bilo savršeno čisto.

Nema razloga da tako ne bude i danas jer novi vlasnik znatno više pazi na ekologiju, kaže on. Davnašnja je želja mještana, koju su na Građanskom satu ponovili, izgraditi šetnicu uz more od Koromačna do protupožarnog puta i njime je šumom produžiti do obližnje Tunarice u Raškom zaljevu. Dobrić dodaje da bi u Koromačnu trebalo ukloniti vrtove, barake i druge "prkotiće" uz more te urediti nova parkirna mjesta.

Na taj bi način mjesto turistički prodisalo, nastali bi uvjeti za nove ugostiteljske sadržaje, pa i izgradnju smještajnih kapaciteta.

 

Volje ima, s novcem teče

 

Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u izgradnji šetnice vidi priliku za plasman valjanog betona, jedan od novih proizvoda kojima će se tvornica u sljedeće dvije godine nastojati izvući iz gubitaka. Smatra da bi projekt trebalo prijaviti za fondove EU i tako ga realizirati na zadovoljstvo svih, žitelja, tvornice i Općine Raša.

- Najprije moramo sačiniti projektnu dokumentaciju da bismo procijenili troškove i na temelju toga zaključili može li projekt financirati Općina ili ga trebamo prijaviti za europske fondove, kaže načelnica Glorija Paliska Bolterstein.

Zapravo postoji još jedan korak prije toga - procjena koliko stoji izrada projektne dokumentacije. Sve se, naravno, vrti oko novca. Mještani općenito smatraju da Holcim i općina premalo ulažu u ovaj kraj, od Raše udaljen 20-ak, a Labina 15-ak kilometara.

- Općina nije ništa konkretno napravila, osim što je dovršila javnu rasvjetu, a s Holcimom se nikada nismo dogovorili što bismo mogli napraviti zajedno. Istina, oni su uskakali oko sanacije Društvenog doma, a sada su voljni urediti nogostup i pješački prijelaz na ulazu u mjesto jer je sadašnje stanje opasno za pješake, kaže Dobrić.

 

Šišinački je više puta naglasio da Holcim unatoč krizi u kojoj se nalazi uredno ispunjava svoje obveze te da bi bio red da Županija i Općina, prije nego se i tvrtka izravno uključi, dio tih nemalih sredstava vrati na mjesto iz kojega su potekla.

Uspije li turizam dati novi gospodarski zamah ovom kraju, zaustavit će se njegova depopulacija. Prema Dobrićevoj evidenciji u Koromačno je od početka 80-tih godina 20 stanova ostalo prazno, a broj stanovnika je s 250 pao na 174. Računajući i gravitirajuća sela, stanovništvo se u istom razdoblju smanjilo sa 964 na 497 tj. preplovilo se.

Robi SELAN

koromačno turizam holcim cementara glorija paliska bolterstein industrija gospodarstvo