8000 Istrijanki ignorira mamografiju

8000 Istrijanki ignorira mamografiju

14.10.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

OD POZVANIH 15,5 TISUĆA ŽENA U ISTRI, PREGLEDU ZA RANO OTKRIVANJE RAKA DOJKE ODAZVALA SE TEK POLOVICA.

U godinu dana u Istri rak dojke otkriven kod 20 žena.

Pozivali smo žene koje su godište 1937.-41. te 1950.-55., a ostale ćemo pozivati iduće godine. Budući da je svega pola žena pregledano, počeli smo drugi krug u kojem pozivamo one koje se nisu odazvale u prvom, i to na onim mamografskim jedinicama koje su dovršile pozivanja.

Prema podacima Hrvatskog senološkog društva i udruge Europa Donna iznesenim u povodu Dana ružičaste vrpce, rak dojke prošle je godine dijagnosticiran kod 2.303 žene, a umrlo ih je 830. U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke - kojim je predviđeno da se u dvije godine na mamografske preglede pozove svih 560 tisuća žena u dobi između 50 i 69 godina, koliko ih ima u Hrvatskoj - dosad je pozvano nešto više od 276 tisuća žena, ali ih se odazvala samo polovica, zbog čega je podatak da su pri tome otkrivena 273 karcinoma tek privremen.
U tih godinu dana u Istarskoj županiji pozvano je 15,5 tisuća žena u dobi od 52 do 57 te od 66 do 70 godina, a kao i na državnoj razini odazvalo ih se svega pola. Kod 20 žena otkriven je karcinom dojke.
- Pozivali smo žene koje su godište 1937.-41. te 1950.-55., a ostale ćemo pozivati iduće godine. Budući da je svega pola žena pregledano, počeli smo drugi krug u kojem pozivamo žene koje se nisu odazvale na prvi, i to na onim mamografskim jedinicama koje su dovršile pozivanja. Pula ima jako puno žena pa nismo sigurni da ćemo stići ove godine svima poslati drugi poziv. Upravo zato molimo žene da se odazovu, a pogotovo ukoliko već imaju zakazan termin, rekla nam je Danijela Lazarić-Zec, voditeljica Službe za socijalnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i koordinatorica spomenutog nacionalnog programa u Istarskoj županiji.
Napomenula je da je u Istri u tijeku i županijski program za rano otkrivanje raka dojke u sklopu kojeg su pozivane žene rođene 1961., njih ukupno 1.800, te poseban program koji financira Grad Pula za žene rođene 1957. i '58., kojim je obuhvaćeno još 500-tinjak Puljanki. Podaci za ta dva programa još se obrađuju, ali će uskoro biti dostupni javnosti.
Iako je broj bolesnih i umrlih žena od raka dojke i dalje u porastu, liječnici ukazuju na činjenicu da je u 90 posto slučajeva ta bolest izlječiva ako se otkrije u ranom stadiju te ispravno liječi.

nacionalni program osvještenost rak dojke zdravlje žene