380 sudionika na gastro biciklističkoj manifestaciji „Terra Albona“

380 sudionika na gastro biciklističkoj manifestaciji „Terra Albona“

30.4.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

Proljetnu gastro biciklističku manifestaciju „Terra Albona“, održanu u nedjelju 29. travnja u Labinu, pohodilo je 380 sudionika iz Hrvatske i Slovenije. Sudionici su doputovali iz Zgornje Velke i Velenja (Slovenija), Zagreba, Varaždina, Trnovca, Rijeke, Opatije, Pule, Buzeta, Pazina, Umaga, Rovinja, Tinjana, Valbanodna, Karojbe, Svetvinčenta, Banjola, Brseča, Kastva, Žminja, te s područja Labinštine. 

Biciklistička vožnja krenula je iz Park skulptura Dubrova prema ruralnim područjima Labinštine u općini Sveta Nedelja i Kršan. Sudionici biciklijade na zaustavnim punktovima degustirali su autohtone lokalne proizvode i istarske specijalitete i vina istarskih autohtonih sorti. Prva stanica biciklističke vožnje bio je agroturizam Giovanna Allegra u Šumberu. Vlasnica ovog agroturizma Ljiljana Mekiš svoje je dugogodišnje kulinarsko i ugostiteljsko iskustvo odlučila primijeniti u vlastitom projektu, a u ponudi njenog agroturizma isprepliću se autohtoni recepti Labinštine, te tradicijska istarska i talijanska kuhinja. Druga stanica rekreativne biciklijade bio je Festival samoniklog bilja u Kršanu, a ručak je održan u obližnjem restoranu Stare Staze u Kršanu. Posljednja stanica nakon polaska iz Kršana bilo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Piera Licula u Nedešćini gdje je degustacijom vina zaokružena biciklistička vožnja.

Kako bi zadovoljili afinitete većeg broja sudionika održane su dvije rute – rekreativna i brdsko biciklistička.  Rekreativna ruta duga 25 kilometara s blagim usponima i spustovima bila je namijenjena svim uzrastima i profilima, a vodila je iz Parka skulptura Dubrova preko Santaleza, Nedešćine, Šumbera, Eržišća i Boljevića do Kršana i natrag na Dubrovu.  Brdsko biciklistička ruta u dužini od 35 kilometara vodila je s Dubrove preko Katura, vodotornja na Štrmcu, Nedešćine, Šumbera, Lazarića do Kršana pa natrag preko Kožljaka, Vozilića i Nedešćine na Dubrovu. Najmlađi sudionik imao je 3 godine, a najstariji 70. Koordinaciju i vođenje manifestacije sa svojim su timom odradili članovi Brdsko biciklističkog kluba Istra bike zajedno sa Bike Centrom Rabac, a bio je osiguran i prijevoz iz Kršana specijaliziranim kombi vozilom za one kojima je uspon bio pretežak.

Ciljevi manifestacije, koja postaje tradicionalna u našem gradu jesu brojni, a najvažnijima smatramo promociju destinacije, jačanje brenda, te dodatni, kvalitetan sadržaj u predsezoni i posezoni. Terra Albona prikazuje ono najbolje što imamo: predivnu prirodu, kvalitetne ljude i vrhunsku gastro koju naša regija Istra može ponuditi. Labin stvara brend bike-friendly destinacije i destinacije aktivnog odmora. Manifestacija Terra Albona je na svoj način specifična, tematska i nudi nešto drugačije, autohtono, lokalno. 

Organizatori manifestacije su Grad Labin, LAG Istočna Istra, BBK Istra bike i Bike Centar Rabac uz financijsku potporu Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Turističke zajednice Grada Labina, Općine Kršan, Turističke zajednice Općine Kršan i Općine Sveta Nedelja.

terra albona biciklizam manifestacija labin dubrova grad labin općina sveta nedelja tz grada labina tz kršan lag istočna istra bbk istra bike bike centar rabac