3. Festival Vizualnog kazališta: U znaku plesa i performansa

3. Festival Vizualnog kazališta: U znaku plesa i performansa

1.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Prvi vikend u kolovozu u Labinu, kao i protekla dva ljeta, obilježit će Festival vizualnog kazališta. Organizatorica trodnevne manifestacije Nataša Stanić, umjetnička direktorica londonskog Studija Lila, u ovogodišnjem programu najavljuje aktualne i nove predstave s područja vizualnog i eksperimentalnog kazališta, a novost je i mogućnost uključivanja u radionicu indijskog plesa.


Čast otvaranja festivala pripala je Vilimu Matuli, koji će večeras u Malom kazalištu u 21sat izvesti predstavu »Točka«, koja govori o »onom nečem« što svi tražimo u životu. Drugoga dana festivala, u subotu, članovi Moveo teatra iz Barcelone na istom će mjestu izvesti »Sanjajući rijeku«, a predstava također počinje u 21 sat. Sat kasnije u Malom kazalištu, će Marie-Gabrielle Rotie i Nick Parkin, oboje iz Velike Britanije, inspirirani gotikom, vampirskim filmovima i slikama o životu, rađanju i umiranju, izvesti predstavu »Opsjednut« o istraživanju aveti uspomena i emocija. Zbog izmjene programa, nastup DJ dvojca Yin&Yang pomaknut je dan ranije pa će se oni koji to žele uz njihovu glazbu moći zabavljati od 22.30 kod špine.


Nedjeljni program započinje u 20 sati prezentacijom klasičnog indijskog plesa čija će se radionica za vrijeme festivala svakodnevno održavati od 10 do 12 sati, a vodit će je Bhakti Devi, profesionalna plesačica i učiteljica plesa. Performance kluba Fiskulturnik, iza čijeg se imena kriju Lara Ritoša Roberts i Ivana Peranić, simpatizira i ironično preispituje sjećanja na bivše jugoslavenske masovne stadionske proslave, a održat će se u 21 sat na Šetalištu San Marco. Konačno, Festival završava audiovizualnom plesnom predstavom »Reinterpretacije« japanskog kompozitora i redatelja Takatsune Mukaia, švedske fotografkinje Line Ikse Bergman te slovenskih balerina Ksenije Kovač i Karmen Kobe. Početak je u 22 sata, a održat će se ispred Narodnog muzeja.


Svi zainteresirani za radionicu klasičnog indijskog plesa, uz napomenu da je otvorena za ljubitelje plesa oba spola, za sudjelovanje se mogu prijaviti na broj 098/990-3640, ili na mail nstanic@hotmail.com.

S. Z.

Festival vizualno kazalište Nataša Stanić teatar Circollo performans Vilim Matula