248 Istrijana sutra na državnu maturu

248 Istrijana sutra na državnu maturu

18.2.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Srednjoškolci koji su kao izborne predmete izabrali psihologiju i informatiku prvi su maturanti koji će sutra pristupiti pisanju ispita na državnoj maturi. Točno u devet ujutro diljem srednjih škola u Hrvatskoj maturanti će početi rješavati testa iz psihologije, a dva i pol sata kasnije starta test iz informatike.

U Istri će led probiti 248 maturanata, njih 108 odgovarat će na pitanja iz psihologije, dok će 140 rješavati test iz informatike. Za tjedan dana, 26. veljače, na ispite izlaze oni učenici koji su kao izborne predmete odabrali sociologiju i logiku, a u Istri je riječ o 36, odnosno 43 učenika.

Na prvi ispit iz obaveznog dijela mature, koji je na redu 16. ožujka, prvi pristupaju pripadnici škola na jeziku nacionalnih manjina pa će tako u Istri u talijanskim školama 109 maturanata pisati esej na materinjem jeziku. Dan kasnije piše se esej na hrvatskom jeziku, dok se ispit iz hrvatskog rješava 28. svibnja, dan nakon ispita iz matematike.

Zadnji ispiti su 2. lipnja do kada traje ljetni rok državne mature, a za tri i pol mjeseca uz obvezne predmete - hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika koji se piše na nižoj ili višoj razini, odvijat će se i ispiti iz 15 izbornih predmeta.

U Istri će na državnu maturu 1.396 maturanata, od kojih svih 559 gimnazijalaca za koje je pisanje državne mature obvezno te 89,5 učenika strukovnih četverogodišnjih škola, odnosno njih 837.

Za ove učenike državna matura nije obavezna, ali im je, kao i gimnazijalcima, jedini način da upišu neki od studijskih programa.

Maturanti koji zbog negativnih ocjena ne završe razred u redovnom roku do 18. svibnja, nakon ispravljenih ocjena moći će se prijaviti na jesenski rok za polaganje državne mature, koji će se održati od 24. kolovoza do 6. rujna 2010.

Ako u tom roku polože maturu, mogu se natjecati za upis na preostala mjesta na fakultetima. Treći, zimski rok održat će se od 6. do 21. prosinca 2010. (M. JERIN)

 

državna matura maturanti obrazovanje srednjoškolci socijologija informatika matematika obrazovanje ispit