2. Susret klapa „Labin 2008“ - predstavljamo: Meri Cetinić i Tedi Spalato

2. Susret klapa „Labin 2008“ - predstavljamo: Meri Cetinić i Tedi Spalato

11.7.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Nakon predstavljanja svih klapa koje nastupaju na ovogodišnjem Susretu klapa "Labin 2008" predstavljamo goste večeri, Meri Cetinić i Tedi Spalata.

 MERI CETINIĆ

Klape

Rođena je 15.06.1953.u Splitu, porijeklom iz Blata na Korčuli. Završila je srednju Muzičku školu «Josip Hatze» i Pedagošku Akademiju, smjer Glazba, u Splitu.

1968. pobjeđuje na natjecanju mladih pjevača «Raspjevano proljeće» u Splitu. Stariji brat Ante, cijenjeni basist i aranžer grupe «Delfini», u to vrijeme surađuje sa mnogim tadašnjim nadarenim i uvaženim glazbenicima, pa tako Meri već kao 15-godišnjakinja sudjeluje i svira Hammond orgulje na pojedinim njihovim suradnjama i snimkama (Toma Bebić-Leute moj). Uskoro postaje članica mlade grupe «Che» gdje svira orgulje i pjeva. U 17. godini prelazi u grupu «Delfini» kao vokalni solist te odlazi na prvu turneju po bivšem SSSR-u.

1972. sa Slobodanom M. Kovačevićem osniva grupu. «More» u kojoj Meri svira klavir, pjeva te je uz S.M.Kovačevića skladatelj i aranžer grupe. Nakon nekoliko godina rada s grupom »More» i nekoliko velikih uspjeha s pjesmama: «More», «Ti si moj san», «Gdje god da pođeš», «Samo simpatija» i dr., napušta grupu i započinje solističku karijeru.

Glavnog suradnika pronalazi u bratu Anti Cetiniću (basist, aranžer, snimatelj, producent) koji već tada živi u Nizozemskoj te s njim snima nekoliko slijedećih solističkih albuma:

«Meri» (1979) -zlatni - snimljen u Zagrebu s vodećim studijskim glazbenicima i Zagrebačkim solistima.

«Ja sam žena» (1980) snimljen u Arnhemu, Holandija, prvi je njen kompletan autorski album. Album je postao dijamantni i kao takav prvi u Hrvatskoj pop glazbi. Na albumu sudjeluju i neki holandski glazbenici.

«U prolazu» (1981) -platinasti

«As» (1982) -platinasti

«Prašina s puta» (1983) -zlatni - album godine u ex-Yu

 

Na svim ovim albumima većinu pjesama je Meri sama skladala, neke na vlastite, a neke na tekstove Jakše Fiamenga, Krste Jurasa, Momčila Popadića, Ivice Flescha…

Paralelno s ovim autorskim albumima u suradnji sa skladateljem Zdenkom Runjićem godinu za godinom kao vokalni solist ostvaruje uspjehe na Splitskom festivalu s pjesmama «Četri stađuna», «U prolazu», «Lastavica», kao i kasnije s pjesmama «Konoba» (S.M.Kovačević-R.Šunjić), «Zemlja dide mog» (V.Barčot-I.Cetinić)…..

Na festivalu Split 1989. izvodi vlastitu skladbu «Dome moj» i osvaja 3.nagradu publike. Ista skladba doživjela je i stranu verziju. Snimljena je u Belgiji 1990. pod nazivom «Veel te mooi» u izvedbi dueta Sanne en Erik van Neygen i postala njihov najveći hit.

U to vrijeme održava brojne solističke koncerte širom zemlje, a često odlazi i na turneje po Kanadi, SAD, Australiji…

Dobiva nekoliko važnih priznanja i nagrada:

Proglašena je pjevačicom godine 1981. i 1982. za cijeli teritorij bivše države.

1983. dobiva "Zlatnu pticu" za izvanredne diskografske uspjehe (nagrada za prodanih 1,000,000 nosača zvuka) te Estradnu nagradu 1988. god.

Od 1978. ima status slobodnog umjetnika, a 2005. primljena je u redovno članstvo Hrvatskog društva skladatelja.

 

U Zagrebu 1998. snima jos jedan autorski album «Putovanja» sa studijskim muzičarima grupe Songkillers. Na ovim pjesmama sama je radila i aranžmane te produkciju uz suradnju Ante Pecotića, Joška Banova i svoje kćeri Ivane.

Za slijedeći live album «Malo mora na mom dlanu», snimku koncerta iz splitskog HNK, dobiva nagradu Porin za najbolji album zabavne glazbe 2002.

Nekoliko zadnjih godina nastupa na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku s vlastitim skladbama: «Rijeka bez povratka», «Griža», «Kruh i sol», «U samoći prolazi mi vrime»…te za njih dobiva nekoliko nagrada.

God.2005., nakon dugo vremena ponovo nastupa na Splitskom festivalu i to sa svojom jazz skladbom «Sjena tvoga tila» uz pratnju  grupe «Black Coffee».

Početkom iste godine objavljena je u izdanju diskografske kuće Croatia records «Meri Cetinić - Zlatna kolekcija», dvostruki CD sa 40 uspješnica iz Merine karijere..

Najnoviji studijski album »Tiramola» snimljen je u Splitu u suradnji s jazz grupom »Black cooffe», a objavljen je 2006. u izdanju Croatia Records.

 

 

TEDI SPALATO 

Klape

Ima nešto blago, sjetno, obazrivo i umornoj duši blisko u tradiciji dalmatinske glazbe i mimo klapskog izričaja. To što je kroz dugi niz godina politika naših morskih festivala nalagala eksploataciju jadranskog melosa tako što ga je nemilosrdno stapala sa bezvrijednom zabavnjačkom formom, bacilo je sliku u svijest zahtjevnijih konzumenata da je dalmatinska glazba jednostavno takva - bezvrijedna. Ono malo kvalitetnih pjevača i autora te struje se paralelno uzdizalo u nebesa, no pravog sljedbeništva nije bilo. Gledajući retrospektivno, omjer dobrih i loših pjesama na tim festivalima kao jedinom poligonu za mladog umjetnika koji želi njegovati izričaj svog podneblja je jedan naspram pedesetak. Ne zaboravimo da je upravo taj oskvrnuti mediteranski štih predstavljao favoriziranu formulu, ako ne favoriziranu onda najučestaliju.

Tedi Spalato je takoreći stari debitant čiji su prvi diskografski koraci vezani uz drugu postavu grupe More tijekom 80-ih godina, koju ubrzo napušta, ali ne i more kao lajtmotiv i životnu inspiraciju. Zatvorio se u sebe, njegovao barski (konobski) izričaj sve do 1999. kada objavljuje svoj prvijenac kojime staje uz rame Arsenu, Oliveru, Ibrici i Gibonniju.

 

Nastupi na festivalima gdje podastire pjesme van konkurencije nisu izostali, a vjerojatno ni neće jer jedino tu leži zarada. Bitno je razlučiti da Tedi pjeva o sebi bitnim malim stvarima koje tangiraju breme što kroz povijest terete njegove suzemljake, da je u tome iskren, ne naprasan i nije mu problem odvojiti pola godine kako bi snimio ovaj intiman album. Možda bi mu bilo draže reći ploču, gotovo u cijelosti odsviranu uživo sa samo par digitalnih zahvata. Također bitna distinkcija između njega i ostatka estradnog svijeta. Glazbenici uz orkestar pod vodstvom Ante Gela dali su materijalu ono najvrjednije, svoju sviračku zanesenost, taman toliko discipliniranu da Tedijev smirujući patinasti vokal ostane u željenome prvome planu. Ako bi cjepidlačio, produkcija i master nemaju potrebnu dozu topline sukladno sadržaju, ali, što je tu je.

 

Njegovu drugačijost potkrijepljuje i naslušanost glazbenih velikana čiji omoti ploča iz vlastite kolekcije sigurno ne krase bez razloga unutrašnjost njegovog (nažalost lošeg) cd kavera: Miles Davis, Ella Fitzgerald, Django Reinhardt, The Beatles, Arsen Dedić... Usudio bih se reći da je poslije Arsena i Ibrice, Tedi naš najnoviji kantautor koji njegujući glazbeno lirske specifikume svoje rodne grude može konkurirati svjetskim kantautorskim kalibrima čija je gazba često i osiromašena za makar natruhu njihovog nativnog melosa.

 

Fenomenu boli koji uvelike pokreće njegovo stvaralaštvo pristupa sa poštovanjem, tako što ga ne svodi na kakvu urotu više sile protiv čovječanstva, već ga ponizno prihvaća satkajući od njegovih posljedica svoje pjesništvo. Tedi ne zanire u ponore beznađa poput Nicka Drakea, ni mistične ljepote Leonarda Cohena. Kako sam kaže: "tekstovi odišu vječnom tematikom (ljubav, duhovnost, more) te pitanjem smisla ovog našeg puta na Zemlji. Neke pjesme su nostalgične i tužne, ali svaka od njih na kraju nosi duboku poruku nade i vjere u život".

 

 

Sutra 12. srpnja u 21 sat će se na starogradskom  trgu ponovo okupiti krema hrvatskog klapskog pjevanja i prirediti nam, sigurni smo, još jednu večer za pamćenje. Svi sudionici s oduševljenjem čekaju sutrašnji nastup i redom obećavaju da će biti još bolje nego lani, iako je to teško nadmašiti.

 

Karte za sjedenje su planule, međutim, onih za stajanje biti će dovoljno na ulazima, tako da će ući svi koji se u subotu navečer upute u labinski stari grad.

Promet kroz stari grad zatvara se u 18.00, dok će se ulazi za gledatelje otvoriti u 19.45 sati. Koncert počinje u 21, i trajati će više od dva i pol sata. Sve nam govori da se u Labinu sprema spektakl kakvog ćemo svi sigurno dugo pamtiti.

 

 

 

 

Susret klapa 2.susret klapa Agencija Vozila klape Meri Cetinić Tedi Spalato Vozila manifestacija