Završena još jedna srednjovjekovna bajka u Svetvinčentu!

Završena još jedna srednjovjekovna bajka u Svetvinčentu!

10.8.2022. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Ovog smo vikenda imali priliku vratiti se u pravi srednji vijek jer u Svetvinčentu se održavao 10. jubilarni Srednjovjekovni festival! Na tri 3 dana mjesto se vratilo stoljećima unatrag, a sa sobom je povuklo i sve posjetitelje koji su se u ova tri dana zatekla u mjestu. Program festivala bio je podijeljen u tri tematska dana: obiteljski dan ( petak), dan viteštva ( subota) i dan legendi ( nedjelja), na taj način prilagođen za sve generacije.

Svakim danom u 19,00 sati program je započeo nastupom izvrsne slovačke udruge Sokolary Sv. Bavona, nakon kojeg je uslijedio svečani mimohod u kojem su sudjelovale sve udruge. Na festivalu je nastupilo 17 udruga ili društava domaćih i stranih, koji njeguju srednjovjekovnu kulturu i tradiciju sa ukupno 250-ak kostimiranih članova iz Slovačke, Mađarske, Italije, Slovenije i Hrvatske.  Mnoštvo vitezova, srednjovjekovnih dama i plemića koračalo je ulicama i zabavljamo brojne posjetitelje.  Na svakom se koraku mogao pronaći poneki sadržaj bogatog programa, a posebnu pažnju privukli su ulični zabavljači „Li Brutti“, koji su svojim vještinama i zanimljivim nastupima zabavljali brojne posjetitelje. Placa je bila prepuna proizvođača autohtonih proizvoda, prikaza starih i srednjovjekovnih zanata, šarenih rukotvorina koje su prizivale da dođete bliže i pažljivo ih pogledate. Originalni i nesvakidašnji suveniri ili uporabni predmeti bili su također u ponudi Srednjovjekovnog sajma ispred kaštela. 

Bili su tu još i lokalni ugostitelji stvarajući gastro priču sa lokalnim proizvodima, a najposebniji od njih bio je „Kampanjola“, koji je uz njihovu eko biru iz Savičente u ponudi imao i jela tematski prilagođena festivalu, dok se u kaštelu Morosini-Grimani mogla pronaći plata „Porco Marino“ s lokalnim proizvodima i čarobni napitak vještice Mare.

Bogat je program i ove godine ponudio raznolik sadržaj na 3 lokacije: Placa, kaštel Morosini-Grimani te Žlinja – travnata površina podno kaštela na kojoj se i odvijao glavni dio programa. Tako smo mogli svjedočiti izvanrednom konjičkom turniru, kojeg je uprizorila  udruga 

Agentura Hector iz Slovačke, a svih su nas posebno razbudili pucnjevi iz srednjovjekovnih topova. 

Detalja i sitnih srednjovjekovnih aktivnosti zaista nije nedostajalo. Razne sprave za mučenje, srednjovjekovne frizure, oklopi i štitovi, te fantastična srednjovjekovna glazba koju nam je svaki dan donosila udruga Holloenek Hungarica širila se ulicama i budila poseban srednjovjekovni duh u svima nama. Jedinstveni show sa zastavama talijanske udruge Gruppo Sbandieratori del palio di Asti, mačevanje i borba vitezova, predstavljanje srednjovjekovne vatrene artiljerije, a bila je tu i nezaobilazna dječja bitka za obranu kaštela. Ono što je možda najviše plijenilo pažnju posjetitelja bio je vatreni program, ove godine i u izvedbi nove udruge Fandango, te posebice zadnjeg dana kada je svoje umijeće baratanja vatrom prikazala skupina Toi Ahi iz Italije, što je poslužilo kao uvertira u posljednju i finalnu točku festivala: spaljivanje štrige, odnosno vještice Mare, kada se i cijeli kaštel našao u plamenu.  

Srednjovjekovni se festival održava od 2011.godine, a ove je godine proslavio i 10.- o jubilarno izdanje. Mnogo je udruga koje nas prate od samih početaka festivala, a svake se godine naš krug sve više širi, sad već, novim prijateljima. Zahvaljujemo svima koji su kroz ovih 10 godina sudjelovali i surađivali s nama u bilo kojem segmentu organizacije festivala, te pozivamo da nas posjetite i sljedeće godine na novom izdanju Srednjovjekovnog festivala! 


kaštel grimani savičenta zabava srednjovjekovni festival vikend program istra
Galerija fotografija (17)

Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati