`Zamislite svijet bez slobodnog znanja` - Wikipedia zatvorila svoje stranice u znak prosvjeda

`Zamislite svijet bez slobodnog znanja` - Wikipedia zatvorila svoje stranice u znak prosvjeda

18.1.2012. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

"Zamislite svijet bez slobodnog znanja", stoji ispisano na internetskoj stranici Wikipedia.org čijim se sadržajem na engleskom jeziku internetski korisnici neće moći služiti tijekom čitavog današnjeg dana.

Radi se o potezu kojeg je Wikipedia već ranije najavila u znak prosvjeda protiv kontroverznog zakona o internetskom piratstvu (SOPA) za kojeg mnogi vjeruju da bi opasno ugrozio sigurnost na mreži i naštetio brojnim malim firmama.

Tako od srijede u 5 sati ujutro prema Greenwichu umjesto pristupa 3,8 milijuna Wikipedijinih korisnika je dočekalo pismo koje ima za cilj da ih potakne da svoje pritužbe na zakon o internetskom piratstvu prijave Kongresu. Osim Wikipedije, na 24 sata su se ugasile još na desetine drugih internetskih stranica.

"Već više od desetljeća provodimo milijune sati gradeći najveću enciklopediju u ljudskoj povijesti. U ovom trenutku Kongres razmatra zakon koji bi mogao fatalno naštetiti slobodi i otvorenosti interneta. Sa ciljem podizanja svijesti, Wikipedia će na 24 sata zacrniti svoje stranice", ispisano je danas na internetskim stranicama Wikipedije.

Osnivač enciklopedije Jimmy Wales jučer je na svom Twitter računu napisao: "Bit će ludo. Nadam se da će Wikipedia srušiti telefonski sustav Washingtona. Prenesite poruku svim znancima".

Protiv istog zakona bore se i eBay, Google, Twitter, Yahoo! Oni su zajedno s Wikipedijom još u prosincu objavili otvoreno pismo držeći da će se izglasavanjem takvog zakona omogućiti cenzura interneta, slična onoj u Kini ili Iranu, a Wales ih je nazvao prijetnjom slobodnom i otvorenom internetu.

wikipedia znanje sloboda mreža internet enciklopedija SOPA zakon o internetskom piratstvu
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati