Xi Liburnia jazz festival

Xi Liburnia jazz festival

27.5.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

XI. Liburnia Jazz Festival
Opatija, 01. - 03. 07. 2011.
Za Liburnia Jazz Festival je općepoznato da se svake godine održava u isto vrijeme i u istom mjestu, prvi vikend srpnja u Opatiji. No, poznato je i da se Festival stalno mijenja i uvodi novine: prvi je Festival koji je uveo off program – STREET JAZZ, nove gradske pozornice, jazz boat i bus kao pokretne pozornice, doveo umjetnike koji nikada nisu svirali u Hrvatskoj, bio Festival s kojeg umjetnici kreću na svjetske i europske turneje,...

Ove godine prva je novost Međunarodni natječaj za mlade bandove. Druga je novost da je udruga Liburnia Jazz jedina iz Hrvatske primljena u članstvo Europe Jazz Network. I treća, konačno se otvara pozornica za jam sessione u Lounge baru Monokini. Dakle, nakon koncerata na Ljetnoj pozornici, u ponoć, nastavlja se druženja kako publike i umjetnika, tako i umjetnika i umjetnika. Tko će sve ukrstiti instrumente i kakve će tu kombinacije nastati... ostaje nam da i sami vidimo.

3 dana / 17 koncerata / preko 100 glazbenika / 6 pozornica

Festival u petak, 1.07., otvara mlada mađarska pjevačica Erika Kertesz & E.K. Avenue, te SOULJAZZ ORCHESTRA kanadski band koji će zasigurno rasplesati Ljetnu pozornicu fuzijom soula, jazza, afra i latina. Oslanjajući se na grubi, sirovi groove 60-tih i 70-tih, preoblikovali su glazbu na sebi svojstven način, ali zadržavajući pritom vitalnu borbenost, postaju jedan od najznačajnijih bandova u svom području.

U subotu, 2.07., nastupa slovački band The Illusions i već najavljena HIROMI : THE TRIO PROJECT. Prvi put u Hrvatskoj imat ćemo čast čuti i vidjeti umjetnicu koja je potpuno očarala svjetsku jazz scenu, djevojku s licem anđela koja se na pozornici pretvara u ženu-zmaja, jednu od najnagrađivanijih jazz pijanistica uopće. Na XI. Liburnia Jazz Festivalu Hiromi će predstaviti novi album Voice koji će tek u lipnju ove godine biti objavljen na američkom tržištu. Hiromi : The Trio project, u kojem sudjeluju i legendarni Anthony Jackson i Steve Smith, zasigurno su garancija jazz doživljaja koji se ne zaboravlja.

U Nedjelju, 3. 07. , večer će otvoriti Oridano Gipsy Jazz Band i uvesti nas u koncert posvećen ikoni hrvatskog jazza - Bošku Petroviću koji je početkom ove godine umro u 76. g. života.

Koncert TRIBUTE TO B.P. je, za razliku od svih ostalih ovogodišnjih priredbi posvećenih Bošku, koncert na kojem će se izvoditi njegova autorska glazba. Svirat će Big Band HRT-a i tri generacije glazbenika: oni koji su upravo s Boškom godinama dijelili i pozornicu i život (Frangeš, Mavrin, Grašič, Glojnarić, Divjak), oni koji su stasali upravo uz njegovo mentorstvo i blagoslov (Stanić, Grabušić), te oni koje je Boško tek počeo najavljivati kao nasljednike (Matešić). Čut ćemo njegove skladbe u modernim aranžmanima od kojih su neki napisani posebno za ovu priliku, a neki ponovno otkriveni i upravo na Liburnia Jazz Festivalu će biti i praizvedeni (Glojnarić, Stanić, Big Band HRT-a).
 

liburnia jazz festival jazz muzika
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati