Veliki brat kontrolira vozila

Veliki brat kontrolira vozila

17.9.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Odnedavno je u Hrvatskoj dostupan sustav satelitskog praćenja i upravljanja voznim parkom "3d tracking". Riječ je o sustavu koji čuva vozila, nadgleda kretanje zaposlenika i smanjuje troškove tvrtkama. Stvoren je u Velikoj Britaniji i uspješno se koristi u 17 zemalja diljem svijeta. Kako funkcionira.

Svako vozilo unutar tvrtke ima ugrađen sofisticirani GPS/GPRS uređaj koji šalje podatke o njegovom kretanju na glavni server. Korisnik "3d trackinga" u svakom trenutku preko bilo kojeg računala povezanog na internet može utvrditi trenutnu poziciju vozila, trenutnu brzinu i smjer kretanja vozila, kretanje vozila u određenom vremenskom razdoblju sa raznim izvještajima o kretanju, stajanju te sva mjesta i vremensko zadržavanje vozila.

Također, uređaj očitava prijeđeni put u određenom vremenskom razdoblju, najveću brzinu koje je vozilo postiglo te izvještaje o obilasku obilježenih interesnih točaka u zadanom intervalu. Korisnik može primati upozorenje e-mailom ili SMS-om ukoliko vozilo ode izvan zadanog radijusa kretanja, pređe određenu brzinu, kreće se u zabranjenoj zoni, itd.

Istraživanja su pokazala da se nakon ugradnje sustava nadzora korištenje vozila u privatne svrhe smanjilo za čak 20 posto. Činjenica da su pod stalnim nadzorom natjerala je vozače da se pridržavaju ograničenja brzine, što je rezultiralo smanjenjem kazni i 30 postotnim smanjenjem troškova goriva u budžetu poduzeća. Istovremeno se pozitivno utječe i na produženje vijeka trajanja vozila, odnosno manji su troškovi servisa. (K. T.)

veliki brat big brother nadziranje nadzor promet praćenje prometa videonadzor privatnost satelitsko praćenje GPS GPRS
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati