Uvodi se strateška procjena utjecaja na okoliš (Novi zakon o zaštiti okoliša)

Uvodi se strateška procjena utjecaja na okoliš (Novi zakon o zaštiti okoliša)

31.10.2007. // Vjesnik // Objavljeno u kategoriji Zabava

2.11. na snagu će snagu stupiti novi 'krovni' zakon o zaštiti okoliša, kao zakonski okvir za izradu strateških studija.Kako bi se kroz prevenciju u skladu s europskom praksom poboljšala zaštita okoliša, uskoro se uvodi strateška procjena utjecaja na okoliš, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju rezultata CARDS projekta »Procjena utjecaja razvojnih strategija na okoliš«, koji je s oko 800.000 eura financirala Europska unija.
Najvažnija novost u odnosu na dosadašnju proceduru procjene utjecaja na okoliš potencijalno opasnih objekata je u tome da se strateška procjena radi za planove i programe koje donose Sabor, Vlada i županije za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo, energetiku, industriju, promet, gospodarenje otpadom i vodama, telekomunikacije, turizam, prostorno planiranje ili uporabu zemljišta te u još nekim slučajevima.
To, na primjer, konkretno znači da strateška procjena mora biti napravljena za sve županijske prostorne planove i to još u ranoj fazi njihove izrade.
Naime, dosadašnje procjene, koje se rade kao preduvjet za izdavanje dozvole za gradnju potencijalno opasnih objekata, nekad su bile prekasne, a lokacije za neke objekte loše izabrane, naglasili su stručnjaci iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Osim toga, u postupku izrade i usvajanja strateške procjene utjecaja na okoliš u nekoliko će faza biti uključena i javnost, a takva procjena će omogućiti i analizu kumulativnih i sinergijskih učinaka više objekata.
Za nekoliko će dana na snagu stupiti novi 'krovni' zakon o zaštiti okoliša, kao zakonski okvir za izradu strateških studija, a one postaju obvezne nakon što Vlada donese uredbu o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš.
Davor Percan, predstavnik delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, istaknuo je sve veću važnost predostrožnosti u sprječavanju zagađivanja okoliša i činjenicu da po porastu svijesti o tome Hrvatska ne zaostaje za drugim europskim državama. Pritom je naglasio vidljiv napredak u zaštiti okoliša u Hrvatskoj zahvaljujući stalnom napretku u usklađivanju s europskim propisima.
Prva probna strateška procjena utjecaja na okoliš već je napravljena za Grad Šibenik.
Procjenjuje se utjecaj na okoliš potencijalno opasnih objekata

Novi zakon o zaštiti okoliša

zakon o zaštiti okoliša hrast zagađenje zaštita okoliš društvo ekologija utjecaj na okoliš studije
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati