Uoči otvorenja OI prosvjedi diljem svijeta

Uoči otvorenja OI prosvjedi diljem svijeta

7.8.2008. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Zabava

Od Indije do Zapadne Europe preko same Kine, u četvrtak, dan uoči svečanog otvorenja Olimpijskih igara u Pekingu, zaredali su prosvjedi protiv povreda ljudskih prava u Kini

Na poziv organizacije koja podupire Tibetance i Ujgure te duhovnog pokreta Falung Gong, u Europi su upriličene peticije, bdijenja, prosvjedi i različite inicijative. No mobilizacija još nije dosegnula vrhunac u očekivanju otvorenja igara u petak, kada se očekuje val prosvjeda s okupljanjima predviđenim u više europskih prijestolnica.

Poučen sukobima koji su 7. travnja pratili prolazak olimpijske baklje, Pariz je zabranio bilo kakva okupljanja u okolici kineskog veleposlanstva u četvrtak i u petak, zbog čega se našao na meti kritika nevladinih organizacija.

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) podnijela je zahtjev za poništenjem odluke policijske uprave u Parizu o zabrani okupljanja ispred kineskog veleposlanstva.

Ni u samoj Kini velik broj policajaca na ulicama nije mogao spriječiti manje pojedinačne prosvjede: troje američkih kršćana u četvrtak je nasilu odvedeno s trga Tiananmena gdje su drugi put molili.

Sto dvadeset sedam športaša, među kojima četrdesetak sudionika Olimpijskih igara u Pekingu, uključujući i hrvatsku atletičarku Blanku Vlašić, potpisali su otvoreno pismo predsjedniku Huu Jintau u kojemu ga pozivaju da poštuje ljudska prava.

U pismu koje je upućeno na prijedlog njemačke nevladine organizacije Sports for Peace, športaši pozivaju Hua da "štiti slobodu govora i vjerske slobode u svojoj zemlji, uključujući Tibet".

U Berlinu su aktivisti za tibetsku, mongolsku i ujgursku stvar u četvrtak pokušavali predati peticiju kineskom veleposlanstvu.

U Lisabonu je u četvrtak navečer predviđeno okupljanje ispred kineskog veleposlanstva, a u središtu Porta se organizira bdijenje za Tibet.

U Švicarskoj je Organizacija tibetske mladeži organizirala bdijenje sa svijećama u Zuerichu, Bernu, Bazelu, Luzernu i u drugim gradovima.

U Norveškoj je Norveški odbor za potporu Tibetu pozvao stanovnike da u 21.00 sat po srednjoeuropskom vremenu upale svijeću za Tibet.

Kina Olimpijske igre Olimpic Games prosvjedi ljudska prava
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati