Umjetnička provokacija: Trst je vaš

Umjetnička provokacija: Trst je vaš

21.10.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Tršćanska udruga Gruppo 78 koja se bavi promicanjem suvremene umjetnosti osmislila je ciklus gradskih umjetničkih predstava i performansa pod skupnim nazivom "Autorski posteri".

Svako toliko na površinama gdje se uobičajeno lijepe promidžbeni plakati iskrsnu umjetnička djela poput ovoga na priloženoj slici.

Autor provokativnog postera, koji podsjeća na staru partizansku "Živio Tito, Trst je naš", zabavio se promjenom posvojne zamjenice i bojom zastave pa je tako na talijanskoj trobojnici ružičastom bojom ispisao parolu "Trst je vaš".

Dizajner i arhitekt Paolo Ferluga, autor postera, kaže da je napokon došlo doba da se povijest ismije, da postane predmetom igre i zabave.

"Sad kad slavenski narodi ne žude za Trstom kao 1945. godine, grad se može konačno ponuditi na dar, evo ga, možete si ga uzeti", rekao je.

Predsjednica udruge Gruppo 78 Maria Campitelli priznala nam je da je poster doživio nekoliko oštrih kritika i političkih napada.

"Očito netko i dalje povijesne teme smatra baukom, tumači djelo umjetnika kao da je riječ o nekakvu apelu za novo svojatanje, što je smiješno", rekla je Campitelli. (E. VELAN)

 

trst je vaš provokacija umjetnost udruga trst
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati