Umjetna krv sve bliže

Umjetna krv sve bliže

25.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Ovo otkriće predstavlja važan korak prema mogućnosti uzgoja crvenih krvnih stanica za transfuziju u laboratoriju.Problemi zbog nedostatnih zaliha krvi i donacije crvene tekućine koja život znači uskoro bi mogli postati prošlost zahvaljujući uspjehu znanstvenika koji su uzgojili prve funkcionalne crvene krvne stanice u laboratoriju, i to iz embrionalnih matičnih stanica.


- Ograničenja u zalihama krvi mogu imati kobne posljedice u liječenju bolesnika koji izgube mnogo krvi, a uskoro neće trebati brinuti zbog nedostatka krvnih pripravaka jer će ih biti moguće načiniti u potrebnim količinama, kazao je za New Scientist dr. Robert Lanza, glavni znanstvenik američke biotehnološke tvrtke Advanced Cell Technology (ACT), koja je postala poznata 2001. godine kada je svijet obišla vijest o njenom uspjehu u kloniranju krava, a koja je prošloga tjedna izazvala jednaku senzaciju objavom o uzgojenim eritrocitima iz matičnih stanica ljudskog embrija.


Stvaranje eritrocita u laboratorijskim uvjetima iz embrionalnih matičnih stanica, umjesto pozivanja javnosti na nebrojene donacije, istovremeno bi moglo dokinuti opasnost od bolesti koje vrebaju iz krvi i krvnih pripravaka jer je mnogo lakše (i jeftinije) osigurati da umjetna krv bude posve sigurna i bez patogena, poput HIV-a i virusa koji uzrokuju hepatitis. Tim istraživača već je uspio proizvesti oko 100 milijardi funkcionalnih crvenih krvnih stanica, a prva istraživanja umjetno uzgojenih eritrocita pokazuju da oni prenose kisik jednako uspješno kao i crvene krvne stanice dobivene od darivatelja krvi.

Početak masovne proizvodnje

Veliko otkriće moglo bi značiti početak masovne proizvodnje univerzalnog davatelja - krvne grupe 0-negativne koja u sebi nema niti jednog antigena pa je kompatibilna sa svim krvnim grupama te se bez bojazni može davati svima kojima je to potrebno. No, iako su dr. Lanza i njegovi suradnici s glasovite klinike Mayo i sveučilišta u Chicagu uspjeli iz ljudskih embrionalnih matičnih stanica stvoriti eritrocite, još uvijek nisu uspjeli načiniti 0-negativne crvene krvne stanice jer je za to potrebno da linije embrionalnih matičnih stanica budu 0-negativne, a nijedna od linija odobrenih za korištenje u Sjedinjenim Američkim Državama nije tog tipa.

Međutim, dr. Lanza naglašava da je proizvodnja eritrocita univerzalnog davatelja ipak moguća jer se u tu svrhu mogu koristiti matične stanice dobivene iz stanica kože osoba s 0-negativnom krvnom grupom. Naime, prijašnja su istraživanja pokazala da se takve stanice mogu reprogramirati u matične stanice korištenjem virusa, a baš poput embrionalnih matičnih stanica i te inducirane pluripotentne matične stanice mogu se pretvarati u različite tipove stanica.

Bez moralnih dilema

Budući da su dosadašnja istraživanja matičnih stanica izazivala etičke rasprave i samo je nekoliko laboratorija u SAD-u imalo osposobljeno osoblje i opremu za takva istraživanja, a spomenutom se metodom matične stanice mogu dobiti i u standardnim laboratorijima veoma jednostavnim postupkom i bez embrija, na taj bi se način mogla proizvoditi krv svih krvnih grupa bez moralnih dilema koje inače prate istraživanja matičnih stanica. Nota bene, tome su istraživači iz ACT-a doskočili još prije dvije godine kada su uspješno kreirali linije embrionalnih matičnih stanica izdvajanjem točno određenih stanica iz embrija koji su nakon postupka ostali cjeloviti.

- Ovo otkriće predstavlja važan korak prema mogućnosti uzgoja crvenih krvnih stanica za transfuziju u laboratoriju, istaknula je glasnogovornica Crvenog križa u komentaru nove i obećavajuće vijesti iz SAD-a, a dr. Lanza kao sljedeći korak u časopisu Blood najavljuje daljnja testiranja sigurnosti i učinkovitosti uzgojenih eritrocita na životinjama.
Istraživači diljem svijeta intenziviraju rad na razvijanju sigurnih zamjenskih krvnih pripravaka zbog sve veće potražnje i zabrinjavajućeg smanjenja zaliha krvi, što u opasnost dovodi mnoge, a valja podsjetiti da je u utrci za razvijanje zamjenskih krvnih pripravaka brojnih biotehnoloških kompanija krajem prošle godine odjeknula vijest o kemijski modificiranome goveđem hemoglobinu - proizvodu tvrtke HemoBioTech, kao alternativi za liječenje pacijenata doniranim crvenim krvnim stanicama.

Ana MAKEK

Stvaranje eritrocita u laboratorijskim uvjetima iz embrionalnih matičnih stanica moglo bi dokinuti opasnost od bolesti koje vrebaju iz krvi i krvnih pripravaka

 

krv umjetna krv život zdravlje otkriće krvne stanice virusi društvo
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati