Ugrađeno prvo umjetno srce u Hrvatskoj - obilježavanje Svjetskog dana srca

Ugrađeno prvo umjetno srce u Hrvatskoj - obilježavanje Svjetskog dana srca

28.9.2008. // Total Portal // Objavljeno u kategoriji Zabava

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb 26. rujna je prvi put u Hrvatskoj jednom srčanom bolesniku ugrađena srčana mehanička pumpa ili takozvano umjetno srce, koje kod najtežih srčanih bolesnika služi za održavanje života do transplantacije, potvrdio je predstojnik Klinike za kardiologiju prof. Davor Miličić.

Srčana mehanička pumpa je na Rebro stigla istoga dana i samo nekoliko sati nakon toga je liječnička ekipa bila spremna za operaciju.

Riječ je o višegodišnjem srčanom bolesniku u dobi od 40-ak godina. On je bio u teškom stanju, tj. završnoj fazi zatajenja srca uslijed čega su mu bili oštećeni svi organi te mu je život bio umjetno održavan.

Nakon operacije, koja je izvedena u Klinici za kardijalnu kirurgiju, pacijent se oporavlja u intenzivnoj jedinici i njegovo stanje se poboljšalo. Prof. Miličić ističe da je pacijent uvršten na listu za hitnu transplantaciju srca, koja bi se trebala dogoditi u idućih 30 dana.

Inače, umjetno srce malih dimenzija koje se spaja na velike krvne žile pacijenta stoji 250.000 eura.
Danas se obilježava Svjetski dan srca kojim se želi upozoriti na opasnost od kardiovaskularnih bolesti. Ovogodišnja je poruka Hrvatskog kardiološkog društva i Međunarodne srčane federacije je "Spoznajte svoj rizik".

Bolesti srca i krvnih žila u svijetu godišnje odnesu 17,5 milijuna života. U Hrvatskoj je broj oboljelih i umrlih u stalnom porastu pa je lani od neke srčane bolesti umrlo 26.506 ljudi ili svaki drugi bolesnik.

Čimbenici rizika kardiovaskularnih bolesti kao što su povišeni krvni tlak, masnoće i sećer u krvi, pušenje, pretilost, nekretanje i loša prehrana mogu se kontrolirati ili spriječiti, poručuju iz Hrvatskog kardiološkog društva.

Danas se u povodu Svjetskog dana srca u više hrvatskih gradova održavaju prigodne manifestacije. Na središnjem zagrebačkom trgu građani mogu izmjeriti krvni tlak, razinu kolesterola i šećera u krvi te porazgovarati s liječnicima kardiolozima i medicinskim sestrama o čimbenicima svojeg kardiovaskularnog rizika.

(Nacional)

umjetno srce srce bolesnici medicina Davor Miličić operacija kardiologija KBC Rebro
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati