Prvi maj M - Prvi maj

Ugodno s korisnim

Ugodno s korisnim

1.10.2007. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Spojivši dvije serije svojih poslovnih telefona, onu najnapredniju u kojoj je zadnji predstavnik bio nedorečeni P990i i onu srednje klase iz koje pamtimo aparat M600i, Sony Ericsson je stvorio P1i - nasljednika obaju ovih mobitela koji donosi najbolje od jednog i od drugog

Prije pojave modela P1i, perjanicu Sony Ericssonove ponude mobilnih telefona najviše klase predstavljao je model P990i - aparat kojem se zamjeralo štošta. U nešto nižoj klasi značajniji je tržišni uspjeh postigao model M600i, manje poslovan, a više multimedijalan uređaj, no ipak gotovo jednakih mogućnosti kao i P990i - oba su se ionako temeljila na Symbianovom OS-u na UIQ 3 platformi. Model P1i nasljednik je i jednog i drugog telefona, a proizvođač je nastojao od obaju uzeti najbolje te još ponešto i dodati.

Ono čega smo se najviše bojali kada je ovaj aparat tek bio najavljen jest njegova QWERTZ tipkovnica, realizirana kao na modelu M600i, kroz tipke koje po principu "klackalice" donose po dva slova. Kada želite jedno slovo, pritisnut ćete lijevu stranu tipke, a kada želite drugo - desnu. Djeluje zaista nepraktično i zbunjujuće, no u praksi se ispostavilo da privikavanje na ovaj koncept uopće nije bolno. Već za dva-tri dana korištenja moguće je izvještiti se do te mjere da pogreške pri unosu teksta posve iščeznu.

Govoreći o ekranu, valja pohvaliti njegovu raskošnu dijagonalu od 2,6 inča te bistar prikaz i interpretaciju boja - teško se možemo prisjetiti mobitela koji po tom pitanju može parirati ovom aparatu. Šteta je, međutim, što se za neke radnje svojstvo osjetljivosti na dodir ipak mora nužno koristiti - bili bismo sretniji da je Sony Ericsson baš za sve pripremio i alternativno sučelje.

Pomalo je teško naviknuti se i na to što telefon na ekranu ne prikazuje koliko je sati i imate li propuštenih poziva ili primljenih poruka dok je u stanju čekanja, no čini se da je Sony Ericsson na to bio primoran naprosto stoga što je ekran osjetljiv na dodir. Njegova aktivnost i u stanju čekanja odrazila bi se na njegovu trajnost i na autonomiju baterije. O eventualnim pozivima telefon ipak signalizira korisnika treperenjem diode smještene na njegovoj donjoj strani.

Šteta je što nisu podržani i EDGE te HSDPA - time bi ovaj aparat poslovnim korisnicima postao i dodatno zanimljiv, a bilo bi dobro da je ugrađeni web-browser nešto precizniji pri interpretaciji složenijih web-stranica, no valja pohvaliti njegovu mogućnost korištenja u načinu rada landscape.

Ono što će pak oduševiti svakoga tko nabavi Sony Ericssonov P1i jest njegova vrlo izdržljiva baterija. Prvih dana, kada ćete se s mobitelom intenzivnije poigravati, konfigurirajući i istražujući njegove mogućnosti, baterija će bez problema izdržati puna tri dana i noći. Kasnije, kada intenzitet korištenja postane uobičajen, to vrijeme će se produžiti za dodatnih dan-dva.

Ovaj telefon se u konačnici može ocijeniti kao uspješno unaprijeđena simbioza modela P990i i M600i, i ponajviše će se svidjeti poslovnim korisnicima željnim modernog, ali i zabavnog, a ne samo ozbiljnog uređaja. Onima koji neće imati problema s privikavanjem na njegovih nekoliko neobičnosti, cijena od 4.499 kuna bit će posve prihvatljiva.[Dragan Petric]

http://www.bug.hr

ericsson gsm mobitel p1i sony
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati