Ubuntu vs. Windows XP

30.9.2007. // Idesh magazin // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Da se ovaj tekst ne pretvori u omanji roman, ograničit ću se na Windows XP kao punokrvno grlo Microsoftove ergele operacijskih sutava. XP je s nama već neko vrijeme i on se još uvijek vrti na večini mašina diljem svijeta. Stanje sa Vistom je katastrofično i tek kada naprave Service Pack 163 možda ćemo moći razgovarati o njoj, a do tada... zanemarite da postoji.

Što se pak Linuxa tiče, danas i teško odabrati verziju za računalo opće namjene. Prvi izbor je Ubuntu (ili njegove podverzije) koji je financirani projekt, ali ipak besplatan operacijski sustav. Svakih šest mjeseci izlazi nova verzija Ubuntua što jamči brzo peglanje pogrešaka i dodavanje novih mogućnosti.

GUI

GUI ili ti grafičko korisničko sučelje je sva ona grafika koju vidite kada pokrenete komp. Dakle, prozori, desktopi, wallpaperi, pointeri, direktoriji, scroll barovi, meniji, start meni... Sva ta grafika spada pod GUI.

Windowsi isti GUI koriste još od 95-tice. Istina, ušminkali su ga, nabacili teme, ali što se zaista promijenilo? Pa ništa zapravo! U zadnje vrijeme mogu se na netu naći razni custom shellovi kao WindowsBlinds i ini koji malo lijepše mogu vizualizirati izgled GUI-a, ali filozofija je ista.

Kod Ubuntua je malo drugačija situacija. GUI kod Linuxa odvojen je od sustava pa ga možete mijenjati kako vam drago. Jednom imate ovaj, drugi put onaj... Međutim ako imate imalo brži komp (prosječna konfiguracija) tada imate sreće, jer možete upogoniti ono što je zaista inovativno u svijetu vizualnog korištenja operacijskog sustava. Riječ je o Compiz Fusion-u koji stvara 3D okružje na vaše desktopu.

E ovo je fakat nešto sasvim novo! Imate na raspolaganju toliko mogućnosti rasporeda aktivnih prozora, neaktivnih prozora, njihova pretraživanja, grupiranje, raspored preko koliko god desktopa...

Sigurnost

Hm... što reći? Antivirusni program za Linux? Ja još nisam čuo da postoji. Zašto? Nepotrebno, nema virusa koji će vam popapati Ubuntu.

Eh da...Windowsi i virusi! Kakav par. To je otišlo toliko daleko da po defaultu morate instalirati neki antivirusni program, pa onda anti spyware, pa firewall, pa ova zaštita, pa ona zaštita...

Pobjednik: Naravno, Ubuntu

Efikasnost

Ovu runda ipak ide XP-u jer iz onoga što vidim, Ubuntu se još nezna efikasno boriti s novim hardverskim rješenjima poput dvojezgrenih procesora, 64 bitne arhitekture i drugim.

Nije da nemaju podršku za to, ali rad na nekoj egzotičnoj arhitekturi je ugodniji i bezbolniji na XP-u. Osim toga neke jednostavne svtari poput 5.1 zvuka, s-videa i slično na XP u rade po defaultu ili uz minimalna ulaganja u instalaciju drivera, dok se kod linuxa to tek mora ispeglat.

Pobjednik: U ovoj rundi - Windowsi

Stabilnost

Stabilnost se odlikuje u tome da OS zadrži ono što na njega postavite, a ne da vam to pojede ostatak drivera, programa i ko zna šta sve ne. Eh, i sami znate da je to kod Windowsa noćna mora. Kada podesite nešto na Windowsima, i kada ste time zadovoljni, oni se najednom sruše, zbrišu nešto.. uglavnom naprave neko sranje.

Što se Ubuntua tiče, sasvim druga priča. Znate onaj Automatic Updates na Windowsima, e pa ovdje to zaista radi, i ne samo za operacijski sustav, već za svaki program koji je instaliran na njemu, uključujući i drivere. E to je posao! Ne samo to, sve što instalirate ostane tako i vremenom se ne mijenja. Jednom kada podesite svoj Ubuntu, on će takav i ostati!

Pobjednik: Ubuntu, ofkors!

Multimedija

Multimedija uključuje pregledavanje slika, prebacivanje fotki sa fotića, mobitela, gledanje filmova, slušanja mjuze... Tu su manje više isti.

XP po defaultu donosi Windows Media Player (za sada -op.ur.) koji je katastrofa, ali ima hrpa besplatnih programa koji će ga zamijeniti i odlično odraditi svoj posao. Kod Ubuntua se također može naći hrpa besplatnih programa koji će odraditi svoj posao bezbolno i brzo.

Pobjednik: Neriješeno!

Igre

Windows XP je ultimativni izbor svakog igrača. Bez obzira igrali vi tetris ili zadnji COD, Windows XP je viseštruko bolji od bilo kojeg Ubuntua. Zašto je to tako? Stvar je u DirectX-u kojeg Linux ne podržava (bar ne po defaultu i ne na jednostavan način).

Linux ima OpenGL koji je nekad davno bio ravan, čak i nadmoćniji od DirectX-a, ali komercijalizacija igara i sve veća zarada potegnula je DirectX kamo ga OpenGL (koji je uglavnom razvijan na raznim faksevima) nije mogao slijediti.

Pobjednik: Igre se igraju na XP-u!

Profesionalni programi

Tu prednost također ima XP. Photoshop, Corel, 3D Max, ju nejm it...sve odreda radi na XP, a na Linuxu ne. Doduše, postoje razne metode kako natjerati većinu tih programa da šljakaju i na Linuxu, ali to je već kompliciranije i običnim korisnicima često nedostupno. Postoje i zamjenska besplatna rješenja za Linux, ali bepslatni softver teško može konkurirati komerijalnom proizvodu.

Pobjednik: Ponovno Vindovzi

Ostali programi

Pod ostale programe mislim na razne Office, Explorere i ine sitnije programe. Tu prednost ima Ubuntu iz jednostavnog razloga što su svi ti programi odreda besplatni. Dakle nećete imati situaciju da vam hitno treba neki programčić, pa da skužite da i najjednostavnije rješenje zahtijeva barem 5 baksa iz vašeg džepa. Nije puno ali je pain in the ass. Kod Ubuntua nema krekanja softwarea, samo skinite program i sve radi, besplatno!

Pobijednik: Ubuntu

Mreža

Mreža je bolna točka Windowsa, toliko bolna da su ju za Vistu nanovo programirali. Međutim, ne pričamo o Visti, već o XP-u koji koristi jednaku mrežnu podršku kao i Windowsi 2000. Zastarjelo, teško za konfigurirati, pogotovo početnicima.

Kod Linuxa je stvar drugačija. Mreža, Interent...sve to je i niknulo na Linux / Unix računalima stoga i ne čudi činjenica da Ubuntu zna raditi s mrežom ko nijedan OS. Ukoliko nemate neku egzotiku od hardvera, mreža vam radi po defaultu čim instalirate Ubuntu, a ako i imate neku egzotiku, jednostavno instalirate drajvere i opet sve šljaka.

Pobijednik: Ubuntu

The zaključak

Zbir pobjeda u svakoj od navedenih kategorija Ubuntuu osigurava pobjedu u omjeru 4 : 6.

Ako imate komp na kojem radite svakodnevne stvari poput surfanja porno stranicama, pisanja dokumenata i ljubavnih romana pod pseudonimom za Gloriju, gledanje fotki susjede iz zgrade preko puta, gledanje filmova koje ste skinuli sa neta... sve to možete raditi jednostavnije i bolje na Ubuntuu, ne brinući o novim drajverima, virusima, dal će sutra sve raditi ili neće. Za ovakvu situaciju Ubuntu je odličan izbor, bolji od XP-a.

Ako ipak imate potrebu za korištenjem profesionalnih programa, a nemate volje i živaca namještati ih da rade na Ubuntu, koristite XP. Ako ste pak tvrdokorni igrač, koji umjesto tastature ima volan sa fors fidbekom, a umjesto mišonje palicu za užitak (đojstik), opet, XP je vaš izbor.

Autor Borut Jegrišnik

 

 


Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati