U Dubaiju planiraju izgradnju samoodržive piramide za milijun ljudi

U Dubaiju planiraju izgradnju samoodržive piramide za milijun ljudi

28.8.2008. // Dnevnik.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Drevne civilizacije poput starog Egipta i Maya poznate su po svojoj nevjerojatnoj arhitekturi. Međutim dizajn njihovih građevina mogao bi uskoro biti iskorišten za veličanstvenu, ekološki prihvatljivu konstrukciju koja će svjetlo dana ugledati u Dubaiju.

Kompanija Timelinks koja razvija ekološki sigurne projekte, nedavno je objavila nekoliko fantastičnih nacrta divovske piramide pod imenom 'Ziggurat'. U kompaniji su naveli da će detaljne informacije o cijelom projektu biti prezentirane na izložbi 'Cityscape Dubai' koja će se održati u listopadu. Divovska piramida biti će izgrađena na površini od 2,3 kilometra te u mogućnosti primiti oko milijun stanovnika.

Timelinks tvrdi da Ziggurat neće biti energetski ovisan zbog upotrebe vodene pare, sunca, vjetra i ostalih prirodnih izvora. Građevina će također biti karakteristična po svojem vlastitom transportno-komunikacijskom sistemu i zelenim oazama za poljoprivredne svrhe.

Stručnjaci iz Međunarodnog Instituta za okoliš tvrde da bi Ziggurat uz pomoć visokih tehnologija mogao biti potpuno samoodrživa građevina. U kompaniji su već patentirali dizajn i tehnologije koje su potrebne za razvoj projekta. Nekoliko znanstvenika iz Europe otputovat će u Dubai kako bi održali predavanje u kojemu će objasniti način na koji se projekt Ziggurat može primijeniti i na veće građevine, što vjerojatno znači da divovska piramida neće biti jedina te vrsta u svijetu.

 

Prije nego što otpišete ovu građevinu kako još jedan neostvarivi projekt suludog dizajna koji je isplivao na internetu, uzmite u obzir fantastične konstrukcije koje već postoje u Dubaiju te činjenicu da bi za razliku od luksuznih nebodera, Ziggurat mogao biti riješenje za masu ljudi koji ne žive u područjima bogatim prirodnim izvorima energije.

Dubai piramida arhitektura konstrukcije Ziggurat tehnologija
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati