U BIVŠOJ TVORNICI PAPIRA OVIH DANA PRIVODE SE KRAJU RADOVI NA UREĐENJU SVIH PROSTORIJA KOJE ĆE OD 11. DO 13. LIPNJA UGOSTITI POPULARNI RIJEČKI FESTIVAL URBANE GLAZBE

U BIVŠOJ TVORNICI PAPIRA OVIH DANA PRIVODE SE KRAJU RADOVI NA UREĐENJU SVIH PROSTORIJA KOJE ĆE OD 11. DO 13. LIPNJA UGOSTITI POPULARNI RIJEČKI FESTIVAL URBANE GLAZBE

25.5.2009. // Novi list // Objavljeno u kategoriji Glazba

Hartera – od hotela do elektro svetišta

Kao najoriginalniji dodatak cjelokupnoj koncepciji ovogodišnjeg festivala Hartera prostor je za meditaciju iliti elektro-svetište – prozračan tunel gostima će ponuditi izlet u doista neobičan svijet, a kombinacijom elektro ritmova i različitih liturgijskih napjeva svaka će religija biti posebno predstavljena

Orlovi, zmajevi, bunar i Isus Krist, neki su od kipova koji će biti raspoređeni po svim festivalskim punktovima

Od jubilarnog, petog izdanja ovogodišnje »Hartere« dijeli nas manje od tri tjedna. Pripremni radovi za festival koji će 12. i 13. lipnja u nekadašnjoj Tvornici papira ponovo otvoriti svoja vrata, već su u tijeku, a novost je ta što se od ove godine sve održava na povećanoj »kvadraturi«. Više od četrdeset izvođača, tri stagea i tri dana urnebesne zabave – sve to i mnogo više očekuje ljubitelje riječkog festivala urbane glazbe čije su glavne zvijezde Norvežani Svein Berge i Torbjrrn Brundtland znani kao »Royksopp«, »The Klaxons«, bend koji je u posljednje dvije godine eksplodirao na globalnoj rock sceni, britanski dvojac Simian Mobile Disco, ikona plesne glazbe Sasha, Adam Freeland koji je svojim setovima zapalio zemaljsku kuglu, Boys Noize, Alex Metric, »Laibach« i »Let 3«.

Osim podužeg popisa gostujućih i domaćih izvođača, te standardnih mjesta održavanja koncerata, ovogodišnja koncepcija festivala, glazbenicima i posjetiteljima ponudit će niz popratnih sadržaja i još jedan razlog više za odličan provod.

Pustite mozak na pašu i uživajte

Tik prije tunela koji vodi prema hali Marganovo, nalazi se novi višenamjenski prostor, nazvan »Hartera hotel« kojeg su osmislili i uredili Damir Martinović Mrle i Tina Šerić.

Svojevrsni »centar za opuštanje« jednokatnica je impozantnih dimenzija i plijeni pozornost već na prvi pogled. Svi koje kupe ulaznicu i odluče zaviriti iza crtežima dekoriranih zidina, sigurno neće ostati razočarani. Na prvom katu dočekat će ih najveća hala koja, kao da govori, »pustite mozak na pašu i uživajte«. Kamp od stotinjak šatora, »dnevni boravak« i »crkva« dio su »hotelskih soba« u kojima će tijekom dva dana festivala »obitavati« i DJ-i koji će noću pokušati natjerati goste na ples. Danju će ih se pak, smirivati laganom elektronskom glazbom samo za njihove uši. Kako nitko od kampera ne bi ostao žedan, u tu svrhu poslužit će šank.

A prizemlje? I to je opet, priča za sebe. Nalik katakombama, novo i dosad neiskorišteno zdanje sastojat će se od tri zasebna dijela – press centra, internet caffea i takozvanog elektro-svetišta. Iako još uvijek neuređeni, i ti interijeri kao da pitaju: »A zašto se ovoga nitko nije sjetio ranije?«. Šalu na stranu, virtualni prozor u svijet zasluga je muzeja starih i rabljenih računala »Peek & Poke« koji će ustupiti dio svoje postave i tako posjetiteljima omogućiti da »surfaju« do mile volje. Doživljaj će upotpuniti i videozid, predviđen za igranje retroigrica.

Elektro svetište – mjesto za meditaciju

Kao najoriginalniji dodatak cjelokupnoj koncepciji ovogodišnje Hartere prostor je za meditaciju iliti elektro-svetište. Prozračan tunel s visokim rebrastim svodom gostima će ponuditi izlet u doista neobičan svijet. Kombinacijom elektro ritmova i različitih liturgijskih napjeva svaka će religija biti posebno predstavljena. Portal, svijeće i zvijezde činit će taj ambijent nadomak kojeg će se nalaziti još jedno iznenađenje. Odlučivši posjetiteljima pružiti maksimalan komfor, organizatori su se pobrinuli i osigurali tuševe za osvježenje nakon napornog puta. Za goste iz Hrvatske, ali i inozemstva koji će sredinom mjeseca lipnja pohoditi najveći riječki festival, mini-kupaonica i ostali noviteti sigurno će naići na znak odobravanja.

Što se tiče ovogodišnje koncepcije »Hartere«, basist »Leta3« nije ni potvrdio ni demantirao hoće li novi prostori zaživjeti i iduće godine.

– Ovo je tek eksperiment. Vidjet ćemo što će se događati ove godine. Svaki događaj otvara neke nove mogućnosti i nova pitanja, i na temelju toga stvaramo novu priču, kazao je Damir Martinović Mrle.


Zbog drva »potegli« do Labina

Kako bi Hartera hotel učinio što zanimljivijim, Mrle je radi komada drveta koji će poslužiti za izradu drveća »potegao« do Labina, točnije obližnjeg kampa Tunarica. Nadomak šumovitih predjela, plaža je koju su temeljito očistili i »plijen« odnijeli sa sobom.

– Otklonili smo mogućnost nastanka požara, a istovremeno smo dobili i materijal koji ćemo iskoristiti za uređenje prostora, otkrio je Mrle.

Kipovi teški 26 tona

Poseban dekor ovogodišnjeg Hartera festivala činit će kipovi od kamena koji su samo za ovu priliku dopremljeni u prostore nekadašnje Tvornice papira. S obzirom na materijal i težinu između 12 i 26 tona, za njihovo je smještanje bila potrebna dizalica. Orlovi, zmajevi, konji, bunar i Isus Krist, neki su od kipova koji će biti raspoređeni po svim festivalskim punktovima.

Elementi su to koji će krasiti i ukrašavati prostore »dnevnog boravka«, elektro-svetišta i terase na kojoj će se »harteraši« također moći opuštati i pobjeći od gužvovite hale Marganovo. Za one kojima se ne bude dalo stajati, poslužit će vreće za sjedenje i, problem riješen.

Hartera 2009 Rijeka Tvornica papira kipovi hotel drva Labin Tunarica Isus Krist
Kako do posla za vrijeme covid-19? Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati