Top 10 Internet trenutaka - webby awards

Top 10 Internet trenutaka - webby awards

19.11.2009. // Metro Express // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Wikipedia, Facebook, iPhone... pogledajte deset najznačajnijih Internet događaja u proteklom desetljeću.

Ovogodišnje Webby nagrade koje nagrađuju zapažena dostignuća na Internetu, proglasile su deset najutjecajnijih trenutaka ili događaja na Internetu u posljednjem desetljeću, javlja Resuters.

Među zapaženim i značajnim trenucima su nastanak iPhonea, američka predsjednička kampanja 2008. godine, lansiranje Wikipedije ili društvenih mreža poput Facebooka ili Twittera.

Sam Internet zapravo je postignuće desetljeća jer, ne samo da je promijenio naše živote, već je utjecao na mnoge promjene u cijelom društvu.

David-Michel Davies, izvršni direktor Webby Awardsa kaže da je Internet bio ''katalizator promjena u svemu, od trgovine i komunikacije, do politike i pop kulture''.

Evo i deset Internet trenutaka koji su obilježili proteklo desetljeće:

Craigslist, besplatna stranica s tajnim podacima, 2000. godine proširio se izvan San Francisca i utjecao na sve izdavače novina. Danas Craiglist služi kao model za uspješno poslovanje.

2000. godine lansiran je Google AdWords koji je promijenio svijet oglašavanja. Dopustio je svim oglašivačima da brzo i precizno dođu do potrošača.

Wikipedia je lansirana 2001. a danas sadrži više od 14 milijuna članaka na 271 jeziku. Traženje informacije na Internetu danas je gotovo nezamislivo bez ove online enciklopedije.

Iako se 2001. godine Napster ugasio, pokrenuo je poplavu razmjene dokumenata. Inovacije koje su došle nakon njega zauvijek su promijenile način na koji nabavljamo i doživljavamo glazbu ili video.

Googleov IPO je 2004. započeo je priču o dominaciji ovog pretraživača. Od gmaila i YouTubea do Google Earth i Google Maps, ovaj Internet div utječe na naš svakodnevni život.

Video revolucija na Internetu je 2006. godine dovela do booma u profesionalnim i domaćim online uratcima i pomogla da sve drukčije doživljavamo, od pop kulture do politike.

Društvena mreža Facebook se 2006. otvorila za sve, ne samo za studente. Twitter je zaživio iste godine. Danas ne moramo ni govoriti o njihovom utjecaju na doživljavanje i upotrebu Interneta.

2007. godine na scenu je došao iPhone i postigao to da pametni mobiteli više nisu luksuz nego potreba u modernom životu.

Predsjednička kampanja u SAD-u 2008. iz koje je kao pobjednik izišao Barack Obama bila je drukčija zato jer ju je promijenio Internet. Videi su oblikovali debate, a društvene mreže mobilizirale su volontere.

2009. u Iranu su se održavali prosvjedi protiv rezultata izbora, a Twitter se pokazao vitalnim u organizaciji demonstracija i samih prosvjeda.

 

internet web mreža tehnologija webby awards iphone facebook twitter craiglist web 2.0
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati