Sretan vam Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Sretan vam Svjetski dan intelektualnog vlasništva

25.4.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Business Software Alliance (BSA) se sutra pridružuje vladama, tvrtkama i drugim interesnim udruženjima diljem svijeta u obilježavanju Svjetskog dana intelektualnog vlasništva i isticanju uloge inovacija kao pokretača globalnog gospodarstva u digitalnom okruženju. Pokrovitelj Svjetskog dana intelektualnog vlasništva je Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organization - WIPO), a prvi puta je proslavljen 2000. godine s ciljem podizanja javne svijesti o važnosti intelektualnog vlasništva u svakodnevnom životu.„Intelektualno vlasništvo je presudno za promicanje i održavanje inovativnosti i konkurentnosti na današnjem globalnom tržištu, ,” rekao je Robert Holleyman, predsjednik i glavni izvršni direktor BSA, te dodao: „Stvaratelji, poput onih u softverskoj i tehnološkoj industriji, svojim idejama mijenjaju naše živote zahvaljujući zaštiti koju omogućuju patenti, autorsko pravo i ostali oblici prava na intelektualno vlasništvo. BSA i njegovi članovi dijele zajednički cilj s milijunima ljudi u svijetu koji danas šalju snažnu poruku o važnoj ulozi prava intelektualnog vlasništva u pružanju poticaja i odgovarajućih nagrada kreativnim industrijama za njihovo kontinuirano stvaralaštvo.”    Tijekom ovog tjedna, BSA diljem svijeta sudjeluje u raznim događanjima povodom obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva 2008. U Hrvatskoj, BSA se pridružuje aktivnostima Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske usmjerenim na promicanje prava intelektualnog vlasništva.    Tako je danas od 8 do 16h, u prostorijama INCENTIV-a, Informacijskog centra za intelektualno vlasništvo DZIV-a u Ulici grada Vukovara 78 u Zagrebu, organiziran promotivni dan ovog centra. Tijekom dana, posjetitelji INCENTIV-a mogu se, uz uobičajenu informativnu ponudu centra, upoznati i s nizom drugih pratećih informacija o intelektualnom vlasništvu, primjerice, dobiti brošuru BSA o upravljanju softverskom imovinom namijenjenu tvrtkama i drugim poslovnim korisnicima računalnog softvera.


    Svjetski dan intelektualnog vlasništva bit će prigodno obilježen i na informacijskom prostoru DZIV-a na Zagrebačkom Velesajmu u sklopu 50. Međunarodnog obrtničkog sajma koji se održava od 22. do 26. travnja 2008. Nadalje, na Zagrebačkom Velesajmu će 26. travnja tim povodom biti održano predavanje o zaštiti intelektualnog vlasništva i pretragama baza podataka intelektualnog vlasništva za studente Veleučilišta VERN.

    Povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva u organizaciji i uz pokroviteljstvo DZIV-a HTV će emitirati i prigodne promotivne spotove, uključujući i anti-piratski video spot pod nazivom Piratstvo je kriminal, koji je pod pokroviteljstvom DZIV-a lokaliziran u suradnji Društva za zaštitu audiovizualnih djela i BSA. U spotu se uspoređivanjem piratstva s krađom javnosti nastoji približiti činjenica da se u oba slučaja radi o kažnjivim djelima zabranjenim zakonom. Piratstvo, osim pravnih posljedica, donosi društvenu i gospodarsku štetu. Svrha je spota upozoriti javnost da piratstvo predstavlja protupravnu aktivnost, tj. zabranjeno je zakonom i sankcionirano kao prekršaj i kazneno djelo.    „Smatramo kako su inovacije jedan od ključnih pokretača napretka nacionalnog gospodarstva, te smo mišljenja kako će upravo kvalitetna i učinkovita zaštita kreativnosti i inovacija kao supstance intelektualnog vlasništva osnažiti i ubrzati uzlazni trend u nacionalnom gospodarstvu i ojačati ga prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, što je u gospodarskom smislu jedan od strateških ciljeva Hrvatske,” rekao je Mladen Vukmir, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj.

    U cilju podizanja javne svijesti o važnosti intelektualnog vlasništva za pojedince, gospodarstvo i društvo, BSA nastavlja suradnju s interesnim udruženjima i drugim organizacijama koje promiču interese nositelja različitih prava intelektualnog vlasništva diljem svijeta. U sklopu svojih kontinuiranih kampanja usmjerenih na upoznavanje gospodarskih subjekata s prednostima licenciranog softvera, BSA poziva sve korisnike računalnog softvera da poštuju autorska prava.

www.bsa.org/hrvatska

intelektualno vlasništvo svjetski dan inetelktualnog vlasništva BSA računalni softver prekršaj kazneno djelo inovacije zaštita
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati