Sezam, zdrav poput masline

Sezam, zdrav poput masline

7.1.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Sezam (Sesamum indicum L.) pripada obitelji sezamovki (Familia Pedaliaceae), a ljekarnički mu je naziv Semen Sesami (olio sesami).
Sezam je prirodni adstrigent, antioksidans, antifungal, antianemik, bakterocid, diuretik, digestiv, dijetik, insekticid, hepatik, laksativ, kozmetik, revitalizant, stimulans i tonik, a izvrstan je u preventivi karcinoma. Drugo ime za ovu biljku je susam, a strana su joj imena: engleski - semsem, gingelly; francuski - sésame, teel, till; njemački - Sesam, Vanglo; talijanski - sesamo.


Za sezam kažu da je najstariji začin na svijetu, a zasigurno je i najstarija biljka koja se sistematski uzgajala radi dobivanja ulja. Kulture sezama prostirale su se uz obale Eufrata i Tigrisa, po zapisima koji datiraju od 3500. g. pr. n. e. Najstariji dokazi o postojanju sezama nalaze se u Britanskom muzeju, gdje su ploče ispisane klinastim pismom iz 2000 g. pr. n. e., a na njima je zabilježen babilonski ep o stvaranju svijeta »Enuma eliš« gdje Herodot piše »U Asiriji i Babiloniji nema maslinovog ulja; ondje troše ulje dobiveno od sezama. Ta biljka dosegne do visine stabla«. Slavna čarobna rečenica »Sezame, otvori se« potječe iz »Tisuću i jedne noći«, priče o Ali-babi i četrdeset razbojnika. U islamskim se zemljama od sezama priređuju razna jela, a sezam je za njih predstavljao izvor života.

Ljekovito djelovanje

Korištenjem sjemenki sezama u svakodnevnoj prehrani, a naročito u planiranoj dijetoterapiji, unosimo u naš organizam visokovrijedne bjelančevine i razne minerale. Antioksidativno djelovanje sezamova ulja možemo slobodno usporediti s maslinovim uljem. Uvrštavanjem sezamova ulja u svakodnevnu uporabu sprečavamo posljedice autointoksikacije (trovanje organizma vlastitim otrovima), uništavamo slobodne radikale (koji danas predstavljaju najveću opasnost za naš organizam), a ono je ujedno i antioksidant masnih kiselina. Sprečavamo nastanak tvrde stolice, bakterije i gljivice u organizmu i na koži, razne kožne tegobe (opekline, psorijaze, ekcem, čireve, akne); potiče rad kožnih hormona te štiti kožu od sunčanih zraka, liječi suhu i štiti osjetljivu kožu, naročito kod pušača, jača prokrvljenost, smanjuje ožiljke...
Sezamovo ulje odlično je za masažu - kod ukočenih zglobova, vrata, glavobolje i reume upotrebljava se tamno sezamovo ulje, koje se dobije od prženog sezama. Ovo ulje pomaže i u liječenju jetara (štiti ih od raznih otrova te ujedno jača i revitalizira) želuca i crijeva (posebice kod zatvora - konstipacije), bubrega i mjehura, slabog rasta kose, osteoporoze te karijesa.

Sjemenke

Sjemenke sezama dobar su izvor vitamina E pa se preporučuju dojiljama za jače lučenje mlijeka i djeci u razvoju.
Sjeme sezama višestruko je korisno za zdravlje - jača živce, potiče rad srčanog mišića (kardio tonik, regulira povišene masnoće), suzbija gnojenje, ekceme i liječi tjemenicu, stvara obrambene tvari protiv raka (kiseline koje sadrži sezam djeluju protiv stvaranja stanica raka, inhibiraju malignost melanoma), uništava gljivice te se upotrebljava u dijeti kod dijabetesa.
Izvana se također upotrebljava sezamovo sjeme, i to kod tegoba s hemoroidima i raznim čirevima.
Biljka sezama tradicionalno se upotrebljava za liječenje raznih nečistoća na koži, a za unutarnje liječenje kao laksativ i tonik. Listovi djeluju adstrigentno (vežu tkivo), bogati su sluzavim sastojcima te se rado upotrebljavaju u liječenju dječjih tegoba kao što su: kolera, dijareja/proljev, dizenterija, katar i tegobe s mjehurom. Korijen bilje se tradicionalno upotrebljava u liječenju astme i kašlja.
Zapadna pučka medicina upotrebljava sezam kao adstrigent, antioksidans, antianemik, diuretik i tonik; za jače izlučivanje mokraće, pojačavanje mlijeka u dojilja... U Njemačkoj sezam uzimaju kod liječenja karcinoma, u Kini protiv zatvora, impotencije, kao laksativ, tonik; protiv malarije, prehlade, karcinoma, proljeva, dijareje, parazita..., u Indiji za liječenje tumora, a u Turskoj protiv dizenterije i konstipacije. U ajurvedskoj medicini sezamovo ulje ima veliki značaj u liječenju, masaži i kulinarstvu.

Čaj

Sastojci: 2 jušne žlice suhih listova, 1/2 litre vode.

Priprema: vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo.Upotreba: pijemo tijekom dana umjesto vode, nezaslađeno.

 

Sjemenke

Protiv zatvora i konstipacije: uzimamo 2 jušne žlice sjemenki koje pomiješamo s 2 jušne žlice meda i pojedemo. Uzimamo 2-3 puta tijekom dana.

Protiv osteoporoze: prepržimo 2- 4 jušne žlice sjemenki i jedemo tijekom dana pomiješano s hranom.

 

sezam ljekovito bilje sjemenke zdrav kao maslina začin dodatak jelu
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati