Sedam dana stvaranja (Pazin 12-18.08.2012.g.)

Sedam dana stvaranja (Pazin 12-18.08.2012.g.)

15.8.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

O festivalu
Ovogodišnji festival će se održati od 12. - 18.08.2012. godine
"Sedam dana stvaranja" je festival bogate kulturne proizvodnje, ponude i promidžbe, koji okuplja velik broj autora, te pozitivni i angažirani entuzijazam stvaralački opredijeljenih ljudi. Festival stvara kreativne vibracije i poticaje za razvoj pojedinca i socijalne sredine u svrhu suzbijanja kulturne apatije i pasivnosti i na taj je način postao kreator kvalitetne promjene zajednice, transfer izmjene iskustva i promicatelj kulturnih dobara. 

Festival se redovito održava počevši od 2004. godine, pa sve do danas, a realizira se kroz tri razine – produkcija, edukacija i promocija.
Na prvoj razini djeluju radionice i umjetnička kolonija. Na drugoj razini odvijaju se predavanja, okrugli stol i tribine otvorenog tipa dok se na trećoj odvija promocija i prezentacija gotovih djela autora u usponu i gotovih djela već priznati autora. 

Osnovna koncepcija projekta je dinamična i fleksibilna stvaralačka komunikacija, koja se bazira na razmjeni iskustava, spoznaja i znanja, unutar vrlo opširno i višeslojno zahvaćene kulturne građe Istre. 
Festival je podijeljen na dva tematska ciklusa, dok je prvih pet godina promišljana „Istra na granici tradicionalnog i suvremenog“, trenutni ciklus bavi se temom SVEjednoISTRA.
 
program 
Nedjelja,12.08.2012.
službeno otvaranje i svečanost susreta

20:00 h galerija Društva likovnih stvaratelja,  Pazin 

• Noel Šuran, izložba "Genetski crteži" 
Noel Šuran dizajnira svoje crteže na živim ovcama, odabirući pritom jedinke koje međusobno križa i dobiva različite genetske crteže. 

21:00 h Kaštel 

• Ida Skoko, video instalacija-izložba  «-><-»,
Video uradak "-><-", je intimna priča Ide Skoko koja prikazuje kako se lovi, čisti, priprema i jede riba.  Upravo te konstantne radnje koje se neprestano ponavljaju u životu daju osjećaj mira i malenkosti pred vječnim i moćnim morem te svjesnost o konstantnoj promjeni.  

21:30 h Kaštel

• Grupa autora, predstava «dekontekst.,»
Predstava «dekontekst.,» je susret različitih poetika, mišljenja i želja autora da se konsenzus/dogovor nadiđe u novome djelu.

23:00 h Kaštel

• DJ – ice Miće Mace, Rijeka
http://www.myspace.com/micemacice


Ponedjeljak, 13.08.2012. 

20:00 h Kaštel

• dr.sc.Ivona Orlić, predavanje «Regionalni identitet u suvremenoj turističkoj ponudi Istre». Ovo predavanje je doktorska disertacija Ivone Orlić koja istražuje, opisuje i analizira autentičnost regionalne turističke ponude u Istri. 

21:30 h Kaštel 

• Neva Lukić i Josipa Bubas, „Linije“ literarni performans 

• Finalmente Prodakšn "Plodovi Zemlje 2025", projekcija filma. 
08.03.2012. znanstvenici su otkrili zagonetni signal iz svemira. Ustanovili su da je to signal iz budućnosti, štoviše to je bio TV prilog iz 2025.godine.

• Elvis Lenić «Drug Ferlin» , projekcija filma
Priča o vodnjanskom umirovljeniku koja razotkriva njegov odnos prema antifašizmu, prijateljstvu, idealima, vjeri...

23:00  h Kaštel  

• Nenad Sinkauza i Alen Sinkauza «226th day of the year» , glazbeni projekt 
Kroz improvizaciju i live sampling istražuju i pokazuju proces nastajanja «instant composition-a» u elektro dub noise maniri. Kao treći član projekta priključuje se Miroslav Piškulić koji uživo oblikuje i dodatno manipulira zvukovima. Glazbeni rezultat stoji na granici urbanih i dance struktura koje kroz vrijeme, improvizacijom, mutiraju u neočekivane forme dekonstrukcije zvuka.

• Lindarski in DUB 
http://official.fm/tracks/2pTR

 
Utorak, 14.08.2012.

20:00 h Kaštel

• Dario Marušić i Noel Šuran, predavanje: “Istrijani, bez straha nismo sami u Svemiru”

• Daniel Winfree Papuga, predavanje: “ Music and national minorities in Norway”

21:30 h  Kaštel

• L’Uovo Teatro Stabile d’Innovazione onlus «Thalassa...Stay Human...», predstava More je slojevito i višeznačno, kao i voda kojom se hrani, kao i remek-djela intelekta, umjetnosti i literature. Thalassa je predstava koja kroz izazivačku moć kazališta, pokušava istraživati upravu tu slojevitost i višeznačnost mora uključujući publiku na jedan sneni ali realni način putovima vode... od placente do kišnih kapi, od rijeke do mora, prikazujući i kako ovaj nezamjenjivi resurs ako nije strogo zaštićen  postaje zagađen i izgubljen.

23:00 h Kaštel 

• Etno skupina « Veja», koncert 
http://www.facebook.com/vejamusic

  
Srijeda, 15.08.2012.

20:00 h Kaštel Rotonda

Jasenka Pregrad, psiholog, psihoterapeut i supervizor, interaktivno predavanje: «Kako danas živimo odgovornost prema sebi i  odgovornost prema drugima/društvu?» Biti slobodan znači činiti izbore i poštivati različitosti u društvu. Biramo li tako da budemo dobro (sebi) ili da budemo dobri (drugima)? Da budemo odgovorni prema sebi i/ili prema drugima? O tome kako slobodu i različitosti živimo u postmodernom društvu govorit će Jasenka Pregrad, psiholog, psihoterapeut i supervizor na interaktivnoj tribini. Dobrodošli!

21:30 Kaštel

• Iva Đorđević Velimir Todorović, Rajko Ban: “Ne(Istra)žena”, projekt koji multidisciplinarnim pristupom pokušava razotkriti, istražiti i razumijeti prošlost žena u svoj svojoj komplekstnosti. Na festivalu će ukratko biti predstavljena izložba kao i nova razvojna faza projekta - knjiga "Neistražena". 

• Morana Komljenović “Bosanoga (sasvim slučajna smrt)”, projekcija filma

23:00  Kaštel

• Twin Arrows,  koncert, rock
http://www.myspace.com/twinarrowsband


Četvrtak,16.08.2012. 

20:00  Kaštel
 
• Elena Skoko “Memoirs of singing birth”, promocija knjige
Elena Skoko dijeli svoj život, misli i otkrića sa svog nomadskog putovanja u majčinstvo. „Memoari raspjevanog poroda“ priča je o osobnoj potrazi za prirodnim porodom koja završava u selu u srcu Balija, uz pomoć babice Ibu Robin Lim. Saznat ćete kako je autorica uspjela pretvoriti porođajne bolove u ekstatični porod korištenjem vlastitog glasa. Knjiga također opisuje takozvani lotos porod. No prije svega, ovo je čarobna ljubavna priča o ženi, muškarcu i njihovom djetetu.
http://singingbirth.blogspot.com/
 
21:30 h Kaštel
 
• Teatro Pubblico Pugliese Cantieri Teatrali Koreja “Parola padre”, predstava
Šest mladih žena sastaje se u raskrižju sadašnjosti. Raskrižje, to nepostojeće mjesto koje koriste da prisustvuju bez gledanja. Da li one imaju zajedničke uspomene? Koji priče mogu ispričati i reći jedna drugoj? A, najviše od svega, imaju li one zajedničku priču za ispričati?
 
22:30 Kaštel
 
• “Projekt Mirogojski vlak“, koncert
 
• „ ROB Bluebird», blues koncert
 
• -Blond4Choice-
 
 
Petak, 17.08.2012
 
20:00 Kaštel
 
• Rade Marković (Beograd) «ŠTA»,  predstavljanje skulpture 
 
• Piero Conestabo (Trst) “Orme di Civiltà”, predstavljanje rada  
 
• Neven Radaković, “APU - Ansambl za postmodernu umjetnost”, predstavljanje
 
21:30 Kaštel
 
Teatro Stabile delle Marche “FOLK-S - will you still love me tomorrow?”, predstava. Folk-s je performativna i koreografska praksa usmjerena na vrijeme koja reflektira stari narodni ples.“ Schuhplattler“ je e Tirolski i Bavarski ples koji uključuje udaranje rukama po  vlastitim nogama i cipelama. U predstavi se taj ples izvodi kao indikacija prvobitnog i primitivnog oblika mišljenja. Ples je kao pravilo, diktatura, tok slika koje slijede ritam i oblik, ali ne sadržaj.
 
23:00 h Kaštel
 
• ”St!illness”, koncert       
http://www.stillness.dalmatino.de/
          
• ”Joke” Party Rock Music from Paris-France, koncert
http://www.myspace.com/dibimjoke

 
Subota, 18.08.2012.
upravo stvoreno

20:00 h Kaštel
 
Predstavljanje REZULTATA rada radionica“Sedam dana stvaranja“
 
• STRIP,  voditelj Davor Schunk - izložba
 
• STRATEGIJE LIKOVNOG PROCESA, voditeljica Duga Bobanović Sikirica - izložba
 
• DOKUMENTARNI EKSPERIMENT, voditelji Morana Komljenović, Željka Kovačević i Lovro Čepelak – projekcije filmova
 
• LIRSKI SENJI, voditelj Valter Černeka ,Vanessa Milan i Tiziano Ciao - izložba
 
• PISMENA, voditelj  Šandor Slacki – premijera predstave
 
• KOMPOZICIJA, voditelj Goran Farkaš – glazbena izvedba 
 
• FOTO LABORATORIJ, Sara Kiršić – izložba
 
• Kolonija samostalnih umjetnika
 
23:00 h Kaštel
 
• Koncert Maxmaber Orkestar (Trst)  talijansko/bosansko/hrvatski band, koncert
Maxmaber Orkestar će vas zavesti neobičnim i rastućim ritmom, arhaičnim melodijama i njihajućim plesom.  
http://www.maxmaber.org/
 
 
Svaki dan možete pogledati....
 
• Od 10 do 12 i od 16 do 19 h u prostorijama DND (bivša vojarna Veli Jože) “MASAŽART” - umjetnički projekt u kojem umjetnici masiraju publiku u predodređenom prostoru. Radi se o pokušaju korištenja dodira u svrhu pozitivne komunikacije. MASAŽART je umjetnički projekt u kojem se umjetnost okreće prema narodu i obraća mu se rukama. Dosta je bilo priče. Podižemo rukave, pljunemo u ruke i krećemo na posao… MASAŽART je za ljude. Umjetnost fizičkog dodira. Potreba za prisnim tjelesnim kontaktom koji krijepi dušu i tijelo. Davanje sebe u službi bližnjega za sretniju budućnost i dobrobit čitave zajednice…MASAŽART je radna akcija u koju pozivamo sve ljude dobre volje i toplih ruku da se priključe i postanu stvaraoci nove ere. Pozivamo potlačeni narod na okrijepu. Pozivamo ljude na masažu za blaženu sadašnjost i svijetlije sutra. 
MASAŽART KOLEKTIV
 
• galerija Društva likovnih stvaratelja Pazin: Noel Šuran, izložba "Genetski crteži".
 
 
7ds podržava
11. Festival fantastične književnosti 
(petak, 10. kolovoza, 20 sati, pazinski Kaštel: predstavljanje aktualne SF&F&H produkcije u regiji; subota, 11. kolovoza, 20 sati, kaštel Morosini-Grimani u Savičenti: predstavljanje festivalske zbirke "Priče o vinu" (u sklopu Srednjovjekovnog festivala u Savičenti)
 

sedam dana stvaranja kultura pazin
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati