Rođena prva genetski modificirana beba: djevojčica oslobođena od raka dojke

Rođena prva genetski modificirana beba: djevojčica oslobođena od raka dojke

11.1.2009. // Slobodna Dalmacija // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

U Velikoj Britaniji rođeno je prvo dijete oslobođeno od gena koji uzrokuje rak dojki, izvijestio je University College London. Naime, kao što je poznato, svaka djevojčica rođena s genom BRCA 1 ima velike izglede da oboli od tog oblika raka, što se, na sreću, neće dogoditi maloj Britanki budući da je izrasla iz embrija prethodno skeniranog kako bi se osiguralo da ne sadrži spomenuti defektni gen koji se dugo prenosio u njezinoj obitelji.

Liječnici s University Collegea London tvrde da su majka i njezina tek rođena kćerkica vrlo dobro, a objavljujući ovu sretnu vijest, Paul Serhal, ravnatelj bolničkog odjela za potpomognutu oplodnju, poručio je: - Ova se malena djevojčica, jednom kad odraste, neće morati susresti s užasnim strahom od razvoja genetski uvjetovanog raka dojke ili jajnika. I njezini su roditelji sada oslobođeni osjećaja da su prenijeli ovu bolest na kćer.

Trajno je naslijeđe tako iskorijenjeno, jer je zaustavljen prijenos ovog oblika raka koji je razarao generacije obitelji. Kao što je poznato, žene rođene s ovim genom u jednom dijelu života razvijaju rak dojki u čak 50 do 85 posto slučajeva. Majka male Britanke objasnila je u lipnju prošle godine da je odlučila podvrgnuti se procesu skrininga budući da su sve žene u muževoj obitelji oboljele od te bolesti.

Tada 27-godišnja žena, koja nije željela otkriti svoj identitet, poručila je: - Osjećali smo, ako postoji mogućnost da eliminiramo mogućnost razvoja ove bolesti iz života naše djece, onda je to zasigurno put kojim moramo ići. Tehnika poznata kao predimplatantna genetska dijagnoza (PGD) već se upotrebljavala u Velikoj Britaniji kako bi se djeca oslobodila nasljednih bolesti kao što su cistična fibroza i Huntingtonova bolest.

Ali kad je u pitanju rak dojke, slučaj je bio drukčiji jer se bolest ne razvija odmah nakon rođenja ili se uopće ne mora razviti. Stoga neki protivnici tog postupka smatraju da su njime otvorena vrata raznim zastrašujućim mogućnostima. Dozvolu da se obavi PGD kako bi se spriječio rak dojke izdao je Human Fertilisation and Embryology Authority, nakon brojnih konzultacija i javnih rasprava.

 

Liječnici privatne klinike, smještene na University College Hospital, proveli su testiranje na 11 embrija uklanjajući iz svakoga samo po jednu stanicu kad su bili stari tri dana. U njih šest pronađen je defektni gen BRCA 1. Nakon toga u ženu su implantirana dva embrija koja nisu sadržavala sporni gen, što je na kraju rezultiralo tek jednostrukom trudnoćom.

GM genetska modifikacija rak dojke geni gen genom budućnost medicina rođenje
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati