Prvi pravi labinski vodič: Drevni gradić, zbit na brdu

Prvi pravi labinski vodič: Drevni gradić, zbit na brdu

7.6.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Novinar i publicist Marijan Milevoj objavio je u nakladi izdavačke kuće Mathias Flacius novi turistički vodič Labina. Radi se prvoj turističkoj publikaciji koja u fokusu ima grad, točnije stari grad, a Labinština je opisana kao nadopuna njegove turističke ponude.

Rabac je spomenut kao jedno od kupališta, zajedno s Prtlogom, Sv. Marinom, Ravnima i Tunaricom, a i to na kraju knjige, nakon poglavlja "Kamo na izlet", u kojemu se opisuju atrakcije u zaobalju, kao što je primjerice šumberski stari grad ili Raška dolina, zvana Lug.

Šetnja kroz prostor i vrijeme starogradske jezgre dana je u obliku "Labinske priče" fiktivne turistkinje Ivane, koja je na prijateljičin nagovor posjetila "drevni gradić, zbit na brdu, čiji se zvonik, kao svjetionik na moru, nazire s velike udaljenosti" i pritom ostala oduševljena njegovom arhitekturom i poviješću.

Uz jezgrovite, ali elegantne te podacima nabijene opise pojedinih lokacija Milevoj nudi i galeriju značajnih povijesnih i živućih ličnosti. Knjižica će turista brzo i efikasno upoznati s mjestom na kojemu se našao, a koristi od nje mogu imati i domaći, ako joj pristupe kao kratkom podsjetniku iz zavičajne povijesti. (R. S. )

 

vodič vodič labina labin marijan milevoj
Kako do posla za vrijeme covid-19? Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati