Proslava 30 godina djelovanja Zajednice Talijana Fažana

Proslava 30 godina djelovanja Zajednice Talijana Fažana

25.11.2022. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

U petak, 25. studenog s početkom u 11 sati održana je svečanost obilježavanja 30 godina postojanja Zajednice Talijana (ZT) Fažana. U prostoru Zajednice na adresi Galižanska cesta 4 okupio se značajan broj uzvanika, gostiju i članova Zajednice koji su ovom prilikom na prigodan način proslavili okruglu obljetnicu rada i brojnih aktivnosti kojima se može pohvaliti  Zajednica Talijana iz Fažane. Tijekom svih ovih godina vrlo je važna njihovih uloga te utjecaj na formiranje same lokalne zajednice kao i doprinos društvu na ovom području.


Domaćini svečanosti bili su Luciano Paris, predsjednik Zajednice Talijana Fažana i zamjenica predsjednika ZTF Nicoletta Balija. Svečanost su svojom nazočnošću uveličali uvaženi gosti, i to: iz Općine Fažana Sandra Piljan Lorencin, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva, predsjednik Skupštine Talijanske unije, Paolo Demarin i generalni konzul Republike Italije u Rijeci, Davide Bradanini.

Kako je jedan od ciljeva Zajednice njegovati talijanski jezik na području općine Fažana, važno je nastaviti ulagati u nematerijalnu baštinu te učiti jezik. Vrijednost i važnost učenja talijanskog jezika od malih nogu pokazali su upravo najmlađi nastupom djece iz vrtićke skupine na talijanskom jeziku "Palline" iz  Dječjeg vrtića „Sunce“ - Fažana. Oni su nastupili s nekoliko recitacija i pjesmica, a vodile su ih odgajateljice Kristina i Sabina. 


Nakon nastupa najmlađih, okupljenima su se obratili uzvanici s nekoliko prigodnih riječi. Bilo je iskazano puno čestitki za rođendan, no još bitnije je da su izrazili da će nastaviti davati podršku u daljnjem radu i aktivnostima ZT Fažana.


Uslijedilo je uručivanje priznanja i i zahvalnica za rad u Zajednici tijekom 2022. godine koje su uručili predsjednik Paris i zamjenica ZTF Balija. Priznanja su dodijeljena Antoniju Devescovi, Giancarlu Moscarda, Claudiji Valente-Novak. Poseban znak pažnje i priznanje za nesebično sudjelovanje u aktivnostima Zajednice odalo se buketom cvjeća koji su uručeni gospođama  Silvani Scabozzi tajnici ZT, Loredani Ilić koja je uvijek na raspolaganju i brine o aktivnostima u Zajednici te gospođi Mondini Gavočanov za zalaganje i aktivnosti lokalnog zbora.


Upravo s pozivom članovima zbora da se popnu na binu, nastavljen je program te je mješoviti zbor Zajednice talijana Fažana nastupom posebno uljepšao svečanost. Nakon nastupa, nastavljeno je druženje u prostorima Zajednice.

 

O ZTF:

Zajednica Talijana Fažana osnovana je 30. lipnja 1992. godine odlukom koju su svečano potpisali naši sumještani: Giancarlo Moscarda, Fabrizio Valente, Carlo Šuran, Antonio Devescovi i Boris Brussich. Njezin prvi predsjednik bio je Antonio Devescovi. Pokrenute su brojne inicijative, aktivnosti i suradnje s ciljem očuvanja te zaštite talijanskog jezika i kulture u Fažani.

Odmah dogodine se uspostavio i mješoviti pjevački zbor ZT Fažana pod vodstvom Marie Grazie Crnčić Brajković zahvaljujući kojem i danas poznajemo neke od naših tradicionalnih fažanskih napjeva na talijanskom jeziku. Od 2010. godine na dalje zbor vodi Mondina Gavočanov. Zbor je i danas vrlo aktivan te kontinuirano djeluje od osnutka ZTF.

 

Drugi predsjednik od 1996. do 2010., s najdužim djelovanjem, bio je Giancarlo Moscarda. Aktivno je radio na očuvanju jezika i kulture, na suradnji s drugim ZT u Istri, promociji dvojezičnosti.

Dva mandata bila je predsjednica Clauda Valente-Novak, od 2010. do 2018. tijekom čijeg su se rada aktivirale brojne radionice i tečajevi, znatno se povećao broj najmlađih članova naše zajednice zahvaljujući raznolikoj ponudi tečajeva jezika, pjevačka radionica za najmlađe, dramske radionice, plesnih skupina koje su pod Cludijinim vodstvom istaknule svu dječju kreativnost.

Godine 2018. Izabran je ponovno Antonio Devescovi na još jedan predsjednički mandat. Nažalost zapale su ga pandemijske godine tijekom kojih se nije moglo provoditi uobičajene aktivnosti. A 2022. godine za predsjednika je izabran Luciano Paris.

I danas ZT Fažana provodi sljedeće aktivnosti: zbor, pjevačka radionica za najmlađe (vodi Silvana Scabozzi), tečaj talijanskog jezika i dramska radionica za djecu (vodi Daniela Toffetti), tečaj gitare (vodi Alberto Borrano)

Sekcija na talijanskom jeziku, "Palline"; dječjeg vrtića Sunce u Fažani, djeluje već 27 godina. Trud, ideje i rad vrijednih učiteljica Kristine i Sabine, privlači u skupinu Palline i brojnu djecu koja se s talijanskim jezikom susreću prvi put upravo u  vrtićkoj dobi.

zajednica talijana proslava fažana istra
Galerija fotografija (7)

Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati