PRIZOR KOJI ĆE ZAUVIJEK OSTATI UPISAN U POVIJESTI ČOVJEČANSTVA: Starman kruži oko Zemlje u Tesli, a u pozadini svira David Bowie

PRIZOR KOJI ĆE ZAUVIJEK OSTATI UPISAN U POVIJESTI ČOVJEČANSTVA: Starman kruži oko Zemlje u Tesli, a u pozadini svira David Bowie

7.2.2018. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Falcon Heavy lansiran je s istog mjesta kao i NASA-ine rakete Saturn 5 koje su nosile misije Apolla na Mjesec prije više od 40 godina

Uz gromoglasnu buku, najsnažnija raketa koja je poletjela sa Zemlje do svemirske misije Apollo lansirana je u 15.45 sati po mjesnom vremenu s Cape Canaverala na Floridi.


Svemirski putnik


Nova jumbo raketa SpaceX-a označava prekretnicu za kompaniju milijardera Elona Muska. Falcon Heavy je na svemirsko putovanje poveo i jednog putnika – lutku odjevenu u svemirsko odijelo, nazvanu Starman, koja sjedi u Muskovu starom automobilu Tesla roadster boje višnje.

Nakon lansiranja rakete, objavljeni su nevjerojatni prizori iz unutrašnjosti automobila dok u pozadini svira pjesma Davida Bowieja “Life on Mars?”.


Promašili originalnu orbitu


Starman je trebao krenuti na 400 milijuna kilometara dugo putovanje prema Marsovoj orbiti, uz pomoć glavnog modula, koji se odvojio od rakete Falcon Heavy nedugo nakon polijetanja. No, Musk je na press konferenciji priznao da je došlo do određenih problema s izgaranjem trećeg “boostera”, zbog čega će Starman završiti dalje u svemiru nego što je planirano.


Prema izračunima nove orbite, Starman i Tesla roadster nalaze se na putu prema asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera.


Prizor koji će se pamtiti


Nakon što je s Teslinog roadstera otpao zaštitni pokrov, gledatelji su mogli uživati u doista nevjerojatnom prizoru automobila i Starmana kako kruže oko Zemlje. Prizor je to koji će zauvijek ostati upisan u povijesti čovječanstva. Na zaslonu u sredini kontrolne ploče automobila prikazana je rečenica “Ne paničari”, što je poveznica s kultnom knjigom “Vodič kroz galaksiju za autostopere”, o slučajnom svemirskom putniku Arthuru Dentu, dok u pozadini svira Bowiejev bezvremenski hit.


Uspješno sletjele dvije od tri rakete Falcon 9


Dvije od tri potisne rakete uspješno su sletjele natrag na Cape Canaveral nekoliko minuta nakon lansiranja, treća raketa je promašila platformu u Atlantskom oceanu za stotinjak metara te se zabila u površinu vode brzinom oko 500 km/h. Inače, Falcon Heavy su zapravo bile tri potisne rakete Falcon 9 povezane zajedno.


Nakon povijesnog lansiranja, Elon Musk je održao konferenciju na kojoj je potvrdio probleme s trećom raketom Falcon 9. To se, kako je kazao, dogodilo jer se upalio samo jedan od tri motora namijenjenih za slijetanje. Unatoč ovom problemu, Space X je uspio istodobno prizemljiti ostale dvije rakete i namjeravaju ih ponovno upotrijebiti.


Musk: Mi želimo svemirsku utrku


“Ovo je bio epski doživljaj. Ovo je doslovno najuzbudljivija stvar koju sam ikad vidio, doslovno”, rekao je ushićeni Musk. Dodao je kako priželjkuje novu svemirsku utrku. “Mi želimo svemirsku utrku, svemirske utrke su uzbudljive. Smatram da će ovo ohrabriti druge kompanije i zemlje da kažu: Hej, ako je SpaceX, koji je komercijalna kompanija, ovo mogao učiniti, onda bismo mogli i mi”, kazao je.


Revolucija u svemirskim putovanjima


Uspješno probno lansiranje ključna je prekretnica za Muskovu kompaniju, koja bi time trebala steći veliku prednost pred suparnicima u borbi za unosne ugovore s NASA-om, satelitskim tvrtkama i američkom vojskom. Falcon Heavy će biti sposoban nositi 64 tone tereta u niske orbite oko Zemlje, a to otvara brojne mogućnosti poput većih satelita za vojnu ili obavještajnu svrhu, slanje većih i sposobnijih robota na Mars kao i posjet udaljenijim planetima poput Jupitera i Saturna, kao i lansiranje mnogo većih teleskopa u svemir.


Live stream 

znanost spacex tehnologija elon musk tesla mars david bowie svemir raketa
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati