Nobelova nagrada stručnjacima za matične stanice

Nobelova nagrada stručnjacima za matične stanice

9.10.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

STOCKHOLM -Stručnjaci za matične stanice Mario R. Capecchi, Martin Evans i Oliver Smithies osvojili su Nobelovu nagradu za medicinu za 2007. godinu za korištenje matičnih stanica u istraživanju genetskih promjena na miševima. Prestižna nagrada od 1,54 milijuna dolara priznanje je radu međunarodnog tima od kojeg će čovječanstvo imati koristi, stoji u objašnjenju nagrade.

Capecchi je rođen u Italiji i američki je državljanin, dok su Evans i Smithies rođeni u Velikoj Britaniji. Evans je Britanac, a Smithies američki državljanin. Dobitnici ovogodišnjeg Nobela za medicinu izjavili su da je njihovo otkriće dovelo do pojave nove grane medicine, tzv. ciljanja gena. Ono omogućuje »gašenje« određenih gena zahvaljujući čemu su znanstvenici u stanju sami odrediti uloge pojedinih gena u stanju zdravlja ili bolesti.
Capecchijevo istraživanje otkrilo je ulogu gena uključenih u razvoj organa kod sisavaca i rasvijetlilo uzroke nekoliko urođenih malformacija kod novorođenčadi. Evansov rad napredak je u istraživanju cistične fibroze i u testiranju genske terapije. Smithies je također stručnjak za ciljanje gena kod cistične fibroze i bolesti krvi talasemije, kao i kod hipertenzije i ateroskleroze.

matične stanice Nobelovac Stockholm znanost
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati