Nepoželjne i toksične biljke

Nepoželjne i toksične biljke

28.6.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Neke biljke mogu prouzročiti alergije, a neke su i izrazito otrovne, pa ne smijete dopustiti djeci da beru listove niti plodove.

Topli ljetni dani idealno su vrijeme za boravak na otvorenome i u prirodi. Međutim, neke biljke mogu prouzročiti alergije, a neke su i izrazito otrovne, pa nemojte dopustiti djeci da beru listove ili plodove. Imenovat ćemo nekoliko otrovnih ukrasnih biljaka s kojima bi djeca mogla doći u dodir u našim parkovima i vrtovima:

 

Glicinija ima velike, mirisne grozdaste cvjetove plave, bijele ili crvene boje. Cijela biljka je otrovna jer sadrži alkaloide koji izazivaju mučninu, bolove u trbuhu, proljev i dehidraciju.

Hortenzija spada u veoma otrovne biljke. Kod osjetljivih osoba prilikom orezivanja može izazvati alergijski osip na koži, a konzumacija bilo kojeg zelenog dijela dovodi do mučnine i pojačanog znojenja.

Đurđica se često sadi u vrtovima kao ukrasna biljka, jer ima prelijepe bijele ili ružičaste mirisne cvjetiće. Cijela biljka je otrovna jer sadrži dvadeset toksičnih glikozida. Zbog toga nakon svakog dodira cvijeta, stabljike ili gomolja operite djeci ruke. Cvijet đurđice sadrži heterozide koji utječu na rad srca, a izazivaju i mučninu, vrtoglavicu, povraćanje, grčeve i bolove u ustima.

Krizantema je izrazito otrovna biljka koja kod osjetljivih osoba izaziva svrab i naticanja kože. Vrtlari je često sade da bi otjerali zečeve koji izbegavaju ovu biljku zbog njenih toksičnih svojstava.

Oleander je zimzelena višegodišnja biljka na kojoj je otrovan svaki dio biljke. Sadrži toksične glikozide koji izazivaju promjene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Vrlo opasno je gutanje čak i jednog lista.

 Cijeli tekst na cuvarkuca.hr

 

biljke oleander krizantema otrovne biljke
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati