Na tvrđavi Punta Christo upravo završeno 9. izdanje Outlook festivala

Na tvrđavi Punta Christo upravo završeno 9. izdanje Outlook festivala

6.9.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Upravo završen 9. Outlook festival ponovno je opravdao titulu najvećeg europskog festivala bass glazbe i soundsystem kulture te spektakularno zatvorio festivalsku sezonu na tvrđavi Punta Christo. Uvertira u pet dana slavlja bio je sedmosatni koncert u pulskoj Areni, jednoj od najljepših svjetskih pozornica na otvorenom na kojoj su nastupili Damian ‘JR. GONG’ Marleya, ASM, Iration Steppas, Slum Village i DJ Eliphino.

Slavlje se u četvrtak preselilo u Štinjan na čarobnu tvrđavu Punta Christo gdje se na deset posebno dizajniranih pozornica i više od 50 zabava na brodovima izmjenjivalo gotovo 300 izvođača. Kroz četiri dana i noći, od 31. do 4. rujna, više od 13 tisuća posjetitelja uživalo je u nastupima najboljih glazbenika iz svijeta hip-hopa, duba, reggae, drum and bassa, dubstepa i svih nijansi između koje obuhvaća kapa bass glazbe i soundsystem kulture.

Na glavnoj pozornici dominirali su pioniri drum and bassa; Goldie, Roni Size i Andy C uz mlađe kolege Noisiu i Ivy lab, a nije izostalo ni kvalitetnog grimea i hip-hopa za što su se pobrinuli Novelist, Stormzy, Joey Bada$$ i Section Boyz. Masnim bas linijama zvučnike su četiri dana tresli probrani dubstep DJ-i Youngsta, Hatcha, DJ Hype, AJ Tracey, Hi5 Ghost & Boofy, a pridružilo im se i nekoliko iščekivanih dama, Ikonika, Madam X, Lady Leshurr i Lady Chann s pionirima;Elijah & Skilliam, Riko Dan, Kano, DJ Q i Flowdan pozvani da svjedoče velikom povratku grime žanra.

Drugu godinu zaredom Outlook festival se može pohvaliti edukativnom komponentom Knowlegde Arena koja je ugostila neke od najpoznatijih glazbenika današnjice, kao što su Prince Fatty, Mad Professor, Congo Naty i Roni Size, a tijekom cijelog dana održavala su se predavanja i radionice.

Program je i ove godine prenosio uživo s tvrđave i The Beach pozornice medijski partner Dailymotion. Mračnu stranu R&B glazbe pokazala je odlična ABRA na prepunpj plaži gdje je sljedeći dan nastupila hodajuća glazbena enciklopedija i radijska legenda Norman Jay MBE te australski future-soul kvartet Hiatus Kaiyote.

Publiku su oduševili najbolji reggae i dub glazbenici među kojima legendeJah Shaka, Channel One, Mungos Hi Fi, Mad Professor, Prince Fatty, Congo Natty ft Iron Dread i Dub Smugglers. Dancehall scenu su predvodili Million Stylez, a vratili su se i miljenici dub publikeGentleman’s Dub Club.

Novost festival bio je povratak svirke uživo na samu tvrđavu, i to na Arija pozornici na kojoj su u četvrtak i petak nastupili najbolji domaći i regionalni glazbenici među kojima Elemental i Hornsman Coyote & Soulcraft, a posebnu pažnju domaće publike izazvao je Seasplash takeover na kojem su nastupili Brada Selecta, slovenski producentski tandem Roots In Session, najbolji freestyler na Balkanu Kandžija s bendom Gole žene, bend Bamwise čiji album prvijenac uskoro izlazi na PDV etiketi, najprepoznatljiviji domaći drum and bass producent i DJ Filip Motovunskite DJ-i 207 i Sheco.

Outlook festival ove je godine dostigao maksimalni kapacitet ugostivši šest tisuća posjetitelja u kampu i 13 500 posjetitelja na festivalu, a među ljubiteljima najboljeg europskog glazbenog provoda bilo je 65% Britanaca, 30% Francuza, Belgijanaca, Njemaca, Talijana i Nizozemaca te 5% posjetitelja iz SAD-a, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kostarike , Australije, Japana, Egipta, Kanade, Argentine i ostatka Europe. Festival je ove godine u odnosu na prethodne, posjetilo 30% ljudi više iz zemalja bivše Jugoslavije.

Vedran Meniga, direktor Pozitivnog ritma, osvrnuo se na upravo završen Outlook festival: “Iako je i dalje organiziran na teško pristupačnoj, ali jedinstvenoj lokaciji i još uvijek u robinzonskim uvjetima, predani rad našeg velikog međunarodnog tima opet je opravdao nastojanja i doživio još jedno izdanje s rasprodanim kapacitetom. Iako svjesni da ne možemo biti objektivni, izgleda da sa sigurnošću možemo tvrditi da je Outlook festival jedno posebno događanje koje u Pulu i Hrvatsku privlači poklonike sound system i bass kulture iz čitavog svijeta, a koji istu napuštaju s osmijehom na licima, i ostvarenim trenucima koji će većini ostati u trajnom sjećanju. Teško da organizacija može doživjeti veći kompliment od toga.”

Sve informacije o Outlook festivalu dostupne su na:

 

 

Outlook Arena Pula festival ulaznice sold out koncert otvaranja Amfiteatar pozornice Štinjan Punta Christo tvrđava Marley ljeto jesen festival bass
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati