Multikulturalizam u glazbi – tribina i nastup Arieba Azhara u Močvari

Multikulturalizam u glazbi – tribina i nastup Arieba Azhara u Močvari

19.11.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Tradicionalna glazba, mistična sufijska poezija, bosanski sevdah, rock, blues. Naizgled nespojive komponente susreću se u stvaralaštvu Arieba Azhara, pjevača i kantautora koji će svojim toplim glasom i neizmjernom radosnom energijom u utorak 20. studenog očarati posjetitelje zagrebačkog kluba Močvara. Koncert u organizaciji INmusic festivala i Multikulture ujedno je dio europskog projekta „Multikulturalizam u glazbi" čiji je cilj ukazati na važnost postojanja i očuvanja kulturoloških razlika te naglasak staviti na često zanemaren ili nedovoljno prepoznat utjecaj koji kulturne raznolikosti imaju pri oblikovanju suvremene i popularne kulture. Svi ljubitelji kvalitetne glazbe u Močvari će uživati u tradicionalnim  pakistanskim ritmovima kombiniranim s jedinstvenim modernim elementima.

 

Publika će imati priliku upoznati ili se prisjetiti umjetnika koji je rođen u Pakistanu, no velik je dio života proveo u Zagrebu. Svoju je karijeru započeo spontanim nastupima u pubovima nakon kojih su uslijedili i prvi profesionalni nastupi. Zainteresirao se za balkansku i romsku glazbu, ali i stari američki i britanski rock te blues i tradicionalnu irsku glazbu što je rezultiralo osnivanjem grupe Shamrock Rovers. Ubrzo su se s dva snimljena albuma pozicionirali kao jedna od vodećih grupa zagrebačke alternativne scene. Nastupao je u Bosni i Hercegovini, Austriji, Njemačkoj, Americi, a osim pakistanske turneje, nastupao je na cijenjenim svjetskim festivalima poput World Performing Arts festivala u Lahoru te Lok Sanjh festivala u Indiji. 2010. godine zapjevao je na World stageu INmusic festivala.

 

Multikulturalizam je vrijednost koja je uvjet stabilnosti suvremenih europskih društava. Projekt „Multikulturalizam u glazbi" promovira upravo te vrijednosti u suvremenoj Europi te publici omogućuje upoznavanje vrijednosti multikulturalizma kroz vlastiti doživljaj. U sklopu projekta nastupaju izvođači koji svoju glazbu stvaraju pod utjecajem raznih ne-europskih kultura te svojim porijeklom i kulturnim naslijeđem obogaćuju suvremenu glazbu.

 

Program u Močvari počinje u 21 sat. Na posebnoj će tribini u sklopu projekta dr. Goran Kardaš, profesor na Odsjeku za indologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, održati kratko predavanje o islamskoj kulturi na indijskom potkontinentu. O tradiciji programa Multikultura i projektu „Multikulturalizmu u glazbi" govorit će Zoran Marić, direktor INmusic festivala i programski voditelj projekta, dok će o sufizmu više reći sam izvođač Arieb Azhar. Posebno koncertno iskustvo Arieb će upotpuniti tumačenjem značenja i izvora pojedinih pjesama. Tribina i koncert besplatni su za sve posjetitelje.

 

ariebazhar.com

INmusic Močvara Arieb Azhar Multikultura INmusic festival koncert glazba rock blues bosanski sevdah Multikulturizam u glazbi
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati