LABINSKI SPOMENICI: Obluci

LABINSKI SPOMENICI: Obluci

30.1.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

Obluci - varijanta A, obojeni fiberglas, 137x200 cm, 1973-2001.

Autor: Josip Diminić

 

Na lokaciji Zelenice koja u labinskom gradskom životu predstavlja glavnu pješačku zonu, nalazi se nekolicina u niz zbijenih kafića napreskokce izmiješanih trgovinama. Tu se publika mijenja u ritmu ispijanja kava uz aktivno 'ćakulivanje' tijekom jutra i večernjih sati.

 

Tik uz glavnu cestu, a ispred spomenutih objekata, postavljena je i skulptura Josipa Diminića iz serije Oblutaka. Riječ je o inačici napravljenoj u fiberglasu, obojenom u sivo srebrnu boju, a na tu je lokaciju pristigla 2001. godine. Kako je postavljena u visini čovjekova očišta i na potpuno otvorenom mjestu, mogu je ne samo vidjeti, nego i promotriti svi koji tu zasjednu ili usput prolaze. Već prvi pogled na nju, reći će vam da nalikuje formi ploda. Netko bi je mogao opisati kao bubrežastu zbog nabubrene organičke forme. Tim i takvim likovnim formama Diminić se bavio sedamdesetih godina, i to je bio prilično skokovit otklon od prijašnjih radova, a mnogi će se složiti da je to njegova najzanimljivija faza.

 

Naravno, osim ove skulpture koja je nastala prema ideji i skici iz 1973. godine, autor je tih godina napravio mnoštvo grafika, crteža i malih plastika (skulpturica) u kojima je razrađivao organičke oblike ovakvog tipa - neki su vizualno tromiji i uglatiji, a neki su zaokruženi i aerodinamični, poput ovog uratka sa Zelenica. Kako nije napravljena od prirodnog nego sintetičkog materijala, s okolinom u kojoj dominira plastika i staklo, potpuno se stopila. Budući da je posve glatke i napete površine ona daje utisak kompaktnog, ali i dinamičnog tijela jer, primijetiti ćete, pogled na nju ostavlja dojam da bi se mogla i raspuknuti kada bi opna popustila. No, opna je još čvršća nego što vam se čini…

 

Radovi ovakve apstraktne i organičke vrste, u pravilu su oku ugodne, čak ako gledateljima ne predstavljaju neki naročiti zgoditak. Posebice su zahvalne zbog toga što možete asocijacije nizati i o njima maštati unedogled. Maštarije vrlo često idu u smjeru erotičnih asocijacija na tjelesne obline na što vas navodi punoća oblika ili pak njegova dvostruko razvedena hljepčasta forma.

 

Ciklus Oblutaka, koji pripada fazi sedamdesetih, može se povezati s radom nekih autora povijesnih avangardi, dakle s vremenom kad se apstrakcija kao način likovnog izražavanja i afirmirala. U povijesti umjetnosti je zabilježeno da je prvi Apstraktni akvarel nastao 1911. od strane ruskog slikara Vasilija Kandinskog. Danas je teško pojmiti što je to za ono vrijeme značilo jer oko nas sve vrvi od apstraktnih slika. Isto tako, spiljski crteži svjedoče o tome da su se 'prvi' ili praljudi isto tako izražavali apstrakcijom koja je nakon toga bila zaboravljena sve do početka 20. stoljeća. Jean Arp, Pablo Picasso, Laszlo Moholy Nagy samo su neki predstavnici revolucionarnih umjetničkih pokreta prve četvrtine minulog stoljeća koji su bitno obilježili apstraktni izričaj.

   

Osim ove, na području grada nalaze se još dvije skulpture Josipa Diminića - u parku pokraj labinskog Doma zdravlja i na zelenoj površini pokraj glavnog autobusnog kolodvora. Riječ je o motivima ptice koja se tijekom nekoliko desetljeća provlači kroz njegov opus kao jedan od najčešćih tema.

 

Sabina Salamon

 

labinski spomenici skulpture obluci josip diminić ulica zelenice labin
Kako do posla za vrijeme covid-19? Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati