Labinski mletački lavovi

Labinski mletački lavovi

24.11.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

U Labinu i danas postoji nekoliko mletačkih lavova (link). Jedan je na bedemu, drugi je bio nad gradskim vratima, a kasnije je preseljen na pročelje župne crkve (na slici). Treći je na podestatovoj palači. Postojao je i četvrti. Bio je nacrtan, kao freska, u gradskoj loži, no njega danas ga više nema. Godine su učinile svoje, freska je nestala sa zida. No upravo je taj lav bio uzrokom sudskog procesa u Labinu.

U ljeti 1633. ovom su lavu iskopane oči.
 
Započela je iscrpna istraga te se razgovaralo s velikim brojem ljudi kako bi se našao «zločinac koji je ovom gestom napao ne samo lava nego i Veneciju čiji je bio simbol. U dane kada se to desilo, u Labinu se održavao sajam.
Istraga je pokazala da su u loži svoje tezge imali Juraj Stemberger, Matija Majcan i Petar Pinelli, koji su, kako su na sajam došli iz Rijeke, čak i noćili u loži.
 
Ubrzo je postalo jasno da su oni i glavni osumljičeni za ovaj «gnjusan čin». No, u toj fazi istrage njih više nije bilo u Labinu.
Prvi je dao svoj iskaz Petar Pinelli, pobojavši se da nikad neće, u slučaju da ne skine sumnju sa sebe, moći prodavati svoja platna u labinu. Tako se on sam odazvao i ispričao kako je tek za vrijeme povratka u Rijeku od Stembergera i Majcana čuo što se desilo. Uglavnom, jedne noći, a dobrano pod utjecajem alkohola, Majcan je malo postrugao fresku i svoju «insipraciju» usmjerio na lavlje oči koje je potpuno izdubio pa je lav ostao «slijep».
 
Kako je Rijeka tada bila preko granice bilo je gotovo pa čudo da je svoj iskaz odlučio dati i Stemberger te se vratio u Labin. Sa sobom je donio i dokumente koji su bili neosporan dokaz kako je i on nevin. U dokumentima se nalazila i izjava od Majcana gdje je on rastumačio kako je došlo do zbrke. Po Majcanovim riječima, lav je već bio u lošem stanju. Na nekom računu kojeg je pisao nastala je mrlja pa je sastrugao malo freske kako bi ona upila mrlju. A onda je još zagrijan alkoholom jednostavno sastrugao oči.
 
Presuda je donesena po onom «oko za oko» odnosno bude li Majcan ikada uhvaćen u Labinu ostati će bez oba oka.

No Majcan se više nikada iz Rijeke nije uputio u Labin. Čuvao je on svoje oči pa više nije dolazio na labinski sajam.

Izvor: Fraške, Branko Fučić - preneseno CvergaBlog

 

Labin povijest mlečani mletačka vlast u Istri Mletačka vlast Venecija Branko Fučić lav kip lava mletački lav
Kako do posla za vrijeme covid-19? Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati