LABINSKE ZNAMENITOSTI: Gradske palače

LABINSKE ZNAMENITOSTI: Gradske palače

15.5.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

zgradnja palača u starom gradu Labinu započela je nakon dolaska Mletačke republike na vlast, točnije početkom 16. stoljeća. Unutar starogradskih zidina nalazimo nekoliko palača koje su bile u vlasništvu znamenitijih labinskih obitelji kao Scampicchio, Luciani, Battiala Lazzarini, Manzini, Negri, Francovich.

 

Palača Scampicchio je renesansna palača sagrađena u 16. stoljeću, smještena pored župne crkve. Bila je u vlasništvu jedne od poznatijih gradskih obitelji iz čijih redova potječe cijeli niz intelektualaca i nekoliko gradonačelnika Labina (najpoznatiji je dr. Antonio Scampicchio). Obitelj je podrijetlom iz Rijeke, a labinski dio počinje s Matteom Scampicchio kojeg je Venecija postavila u Općinsko vijeće Grada Labina 1449. godine. Postali su jedna od najuglednijih labinskih obitelji, a bilo im je povjereno i čuvanje gradskog arhiva koji je bio pohranjen u njihovoj palači u Starom gradu. U palači su također čuvali zbirku geoloških rijetkosti ovog kraja. Obitelj Scampicchio je 1582. godine donirala dio svoje zemlje za širenje župne crkve, a zauzvrat su od pape Urbana VIII dobili dozvolu da svoju palaču u neposrednoj blizini crkve spoje sa crkvom, odnosno da izgrade svoj privatni prolaz do crkve. Nekoliko stoljeća kasnije, 1735. godine, papa Klement XII je obnovio taj privilegij obitelji Scampicchio, ali pod uvjetom da na prolaz stave rešetku. Na fasadi palače još se može vidjeti prekrasan grb obitelji Scampicchio.

 

Ako se nastavimo penjati istom ulicom, nasuprot Narodnom muzeju Labin zamjećujemo kuću obitelji Luciani, u kojoj je danas smještena Gradska galerija Labin. Iznad ulaznih vrata zamjećujemo grb obitelji Luciani s likom ribe (tal. luccio - štuka). Luciani su jedna od najstarijih patricijskih obitelji u Labinu, spominju se već u 14. stoljeću. Za čitavog trajanja mletačke uprave Labinom pripadnici obitelji Luciani bili su članovi Općinskog vijeća, suci ili notari. Jedan od najznačajnijih članova obitelji bio je Tommaso Luciani koji se istaknuo kao jedan od istarskih vođa pokreta iredentizma, a bavio se i arheologijom i poviješću. U današnjoj Ulici Giuseppine Martinuzzi smjestile su se jedna pored druge nekoliko baroknih gradskih palača izgrađenih u 17. stoljeću. Ako se spuštamo sa Fortice, nasuprot galerije «Alvona», nalazi se nekadašnja palača obitelji Manzini. Obitelj je kupila posjede nekadašnjeg samostana u Klavru, a nosili su titulu markiza. Obitelj se ugasila početkom 19. stoljeća.

 

Odmah do palače Manzini smjestila se kuća obitelji Negri (danas se «Re» bar nalazi u atriju ove palače). Neko vrijeme je u njoj bila bolnica, zatim rodilište te škola. Prvi pripadnik obitelji Negri, bankar i poslovni čovjek Giovanni Antonio, doselio se u Labin 1512. godine iz okolice Bergama. Još od vremena doseljenja obitelj Negri je uživala privilegije i naklonost mletačkih podestata te su krajem 16. i početkom 17. stoljeća posjedovali devet kuća u gradu, tri mlina i nekoliko manjih posjeda. Bavili su se trgovinom drvom i poljoprivrednih proizvoda, lovom i ribolovom.

 

labinske znamenitosti Palača Scampicchio palače palača negri palača manzini povijest labin crtice iz labina
Kako do posla za vrijeme covid-19? Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati