Konkretni naputci u slučaju susreta s virusom H1N1

Konkretni naputci u slučaju susreta s virusom H1N1

14.7.2009. // Javno // Objavljeno u kategoriji Zabava

U Hrvatskoj je danas potvrđeno da su još četiri osobe zaražene gripom izazvanom virusom A (H1N1), od koji su tri doputovale iz inozemstva, a prvi put je zaražena osoba koja je bila u dodiru s jednom od njih, doznaje se u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Riječ je o majci čija je kći došla iz inozemstva

Ukupno je sada 14 slučajeva, no za 10 bolesnika već se može reći da su izliječeni, kazala je glasnogovornica Zora Lažeta. Istaknula je da je i u četiri nova slučaja riječ o blagim znacima.

Tri osobe, za koje je u ponedjeljak, 13. srpnja, 2009. godine potvrđeno da su zaražene virusom,  doputovale su iz Australije, Velike Britanije, SAD-a i Grčke u razdoblju od 26. lipnja do 09. srpnja 2009.

 Kad se bolest proširi, slijedi liječenje kod kuće

Oboljeli su se javili u Kliniku za infektivne bolesti ukoliko su iz Zagreba odnosno na zarazni odjel bolnice prema mjestu stanovanja. Svi su imali blage simptome bolesti osim jednog oboljelog koji je razvio upalu pluća. Većina bolesnika otpuštena je na kućno liječenje.

Još uvijek je u Hrvatskoj na snazi preporuka za sve osobe koje dolaze iz područja s velikim širenjem gripe uzrokovane novim virusom A(H1N1)2009 da se, ukoliko imaju simptome gripe, jave na zarazne odjele najbliže bolnice gdje će dobiti adekvatnu terapiju.

Kućni kontakti oboljelih su pod zdravstvenim nadzorom epidemiološke službe. U trenutku kada se bolest prošiti u zemlji bolesnici se više neće liječiti u bolnicama već kod kuće, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena, javila nam je nakon zamolbe pismenim priopćenjem voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, prof.dr.sc. Ira Gjenero-Margan, ponudivši konkretne naputke.

Ukoliko se pojave simptomi gripe, javite se u najbližu bolnicu

U zračnim lukama, kao i u pomorskim lukama te na kopnenim graničnim prijelazima istaknute su obavijesti o potrebi javljanja u najbližu bolnicu (zarazni odjel) ukoliko se pojave simptomi gripe u razdoblju od sedam dana od dolaska u Hrvatsku iz područja s velikim širenjem gripe.

Što se tiče liječenja oboljelih u kući (u fazi kada se bolest proširi) ono će biti u nadležnosti liječnika obiteljske medicine. Liječenje antivirusnim lijekovima namijenjeno je osobama pod povećanim rizikom od komplikacija bolesti te osobama koje će biti hospitalizirane zbog komplikacija bolesti.

Kada cjepivo protiv pandemijske gripe bude dostupno, cijepit će se osobe s većim rizikom komplikacija od nove pandemijske gripe. Prof.dr.sc. Ira Gjenero-Margan, podsjeća da će se na jesen provoditi i cijepljenje s običnim (interpandemijskim) cjepivom. Služba za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na svojim web stranicama redovito izvještava o broju oboljelih od nove gripe te će o svim promjenama epidemiološke situacije na vrijeme obavijestiti javnost

 

pandemija svinjska gripa gripa bolest zaraza medicina H1N1
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati