Kaos se širi Europom

Kaos se širi Europom

11.6.2008. // HRT // Objavljeno u kategoriji Zabava

Zbog visokih cijena goriva, na mnogim europskim cestama vlada kaos. Štrajkaju deseci tisuća španjolskih vozača, a prosvjed se širi Francuskom i Portugalom. Širi se i panika zbog teškoća u opskrbi hranom, najviše upravo u cestovno udaljenom Portugalu.

Vozi polako, novo je neočekivano pravilo španjolskih vozača kamiona. Brzinom puža kreću se kamioni, naravno namjerno, remeteći tako promet glavnim cestovnim arterijama koje vode prema svim velikim gradovima Španjolske - Madridu, Barceloni, Sevilli, Alicanteu...

Drugi je dan nacionalnog prosvjeda vlasnika kamiona koji se ne mogu pomiriti s previsokim cijenama goriva. Cijena dizela, o kojem ovise, ove je godine rasla 20 posto.

Kamioni su blokirali i granicu s Francuskom. Propuštaju se samo automobili.

Predstavnici sindikata vozača kamiona "Fenadismer", okuplja ih 90 tisuća i, navodno, svi sudjeluju u prosvjedu, od vlade traže određivanje nižih cijena goriva za prijevoznike. Premijer Jose Luis Zapatero, koji je otkazao sve ostale obveze, to odbija. Nudi im hitan kredit i mogućnost prijevremene mirovine.

I dok pregovori i prosvjedi traju, zemlja ostaje bez namirnica. Neke benzinske crpke u Madridu i na sjeveroistoku Katalonije već su ostale bez goriva.

Prosvjeduju i prijevoznici Portugala, Škotske, Bugarske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, ribari Italije, Španjolske...

Nakon Liegea i Anversa i u Monsu u Belgiji oko 15 tisuća ljudi na ulicama prosvjeduje protiv visokih cijena goriva, ali i života općenito, ipak za sve kriveći neučinkovitost vlade.

Visoke cijena dizela ali i ribarska politika Europske unije izazvala je prosvjed irskih ribara. Svojim su kočama zatvorili glavni ulaz u luku Cork, sprečavajući isplovljavanje i uplovljavanje.

Europa prosvjedi cijena benzin nafta nezadovoljstvo
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati