Kancerogeni aditivi u našoj hrani

Kancerogeni aditivi u našoj hrani

31.10.2007. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

Znanstvene studije pokazale su da aditivi boja u bombonima i sokovima stvaraju hiperaktivnost kod djece i tumore. Prije konzumacije jela ili pića trebali bi vidjeti što unosimo u sebe, naprimjer, aditiv natrij benzoat koristi se za smanjenje kvasca, bakterija i gljivica koje bi se mogle naći u hrani i piću.

Natrij benzoat  produžava rok trajanja mnogim gaziranim pićima, tako hrana koja se kvari "nije dobra", a onda koja stoji dugo vremena i ostaje svježa najvjerojatnije u sebi sadrži štetne konzervanse. 

Štetnost Natrijevog benzoata (E211) potvrdio je u svibnju profesor Peter Piper sa sveučilišta Sheffield kada je ukazao na opasne aspekte ovog konzervansa te otkrio da on može uzrokovati veliku štetu mitohondrija i ljudske DNA. Zbog toga se E211 povezuje sa propadanjem organizma i bolestima poput ciroze jetre ili smrti neurona kod Parkinsonove bolesti.

Opasnost natrijeva benzoata krije se u gumenim i jarko obojenim bombonima koji se nalaze i u našim trgovinama, glazure za torte, želatini u boji, nekim mesnim prerađevinama itd. Ukoliko se natrijev benzoat, naprimjer, pomiješa sa sokom koji u sebi sadrži C vitamin nastaje reakcija i stvara se kancerogena supstanca benzen. Umjetne boje koje su testirane u studiji spominju se i tartrazine (E102), ponceau 4R (E124), sunčano žuta (E110), carmoisine (E122), žuta - quinoline yellow (E104), crvena AC (E129 allura red).

Europska je komisija, nakon objavljene studije zatražila dodatna istraživanja čiji je rezultat izbacivanje boje za hranu (E128).

Aditivi u hrani prehrana otrov kancerogenost zdravlje bolest
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati