Jurica Pavičić u žiriju kritike Berlinalea

Jurica Pavičić u žiriju kritike Berlinalea

3.1.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Hrvatski filmski kritičar i književnik Jurica Pavičić imenovan je u Žiri međunarodne kritike (FIPRESCI) 58. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koji će se održati od 7. do 17. veljače 2008. godine.

Jurica Pavičić (Split, 1965.) od 1990. godine radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list...). Godine 1992. nagrađen je nacionalnom nagradom za filmsku kritiku «Vladimir Vuković», za kolumnu Vijesti iz Liliputa 1996. dobiva nagradu HND-a «Marija Jurić Zagorka», 2002. nagradu za doprinos novinarstvu «Veselko Tenžera», a 2007. nagradu «Miljenko Smoje» Slobodne Dalmacije. Godine 2000. u HNK u Splitu praizvedena mu je drama Trovačica za koju je osvojio nagradu «Marin Držić».

Autor je romana Ovce od gipsa, Nedjeljni prijatelj, Minuta 88, Kuća njene majke i Crvenkapica zbirki eseja i kolumni Vijesti iz Liliputa i Split by Night te knjige Hrvatski fantastičari – jedna književna generacija.

Po njegovu romanu Ovce od gipsa, prevedenom i na njemački te proglašenim trećom najboljom knjigom godine na njemačkom govornom području u kategoriji krimića i trilera, nastao je i scenarij za film u režiji Vinka Brešana Svjedoci koji je uvršten u konkurenciju Berlinalea i nagrađen Ekumenskom nagradom. Za scenarij tog filma Pavičić je 2003. nagrađen Zlatnom arenom za scenarij Festivala igranog u Puli. 


Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati