Jazzbina Pula:Cyro Baptista’s Banquet Of The Spirits (12.05.2010)

Jazzbina Pula:Cyro Baptista’s Banquet Of The Spirits (12.05.2010)

4.5.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

CYRO BAPTISTA’S BANQUET OF THE SPIRITS

www.cyrobaptista.com
www.myspace.com/banquetofthespirits

The "musical cannibals" are:
Cyro Baptista - percussion, vocals
Brian Marsella - piano, keyboards, balafon
Tim Keiper - drums, percussion
Shanir Blumenkranz - acoustic/electric bass, oud, gimbre


CYRO BAPTISTA BANQUET OF THE SPIRITS

Banquet of the Spirits je izvrsni novi kvartet predvođen maestrom Cyrom Baptistom—udaraljkašem koji je nastupao s mnogobrojnim umjetnicima, od Herbiea Hancocka i Yo-Yo Maa do Laurie Anderson, Paula Simona i trija Medeski Martin and Wood. Cyrova bezgranična akustična znatiželja i snažan poriv za ritmom nikada nisu jače dolazili do izražaja kao u ovom kvartetu. Uz tri ponajbolja mlada glazbenika downtown scene njegova glazba skače od šapata do vriska.
Ovaj kvartet utjelovljuje filozofiju antropofagije, brazilskog kulturnog pokreta iz 1920-ih. Bend je glazbena manifestacija procesa jedenja, gutanja i probavljanja svih tendencija koje su dio zvučnog krajolika i našega okruženja. Njihova glazba je proizvod svih zvukova koje su zajedno konzumirali tijekom godina; neke od njih su probavili, druge odbacili. Nakon toga je bilo teško razaznati što pripada kojoj zemlji, kulturi ili religiji

CYRO STORY

Nakon što je 1980. iz rodnog Brazila došao u SAD, Cyro Baptista postaje jednim od vodećih bubnjara u zemlji. Zahvaljujući tadašnjem porastu zanimanja javnosti za world music, Cyro je snimao i svirao s nekima od najpoznatijih imena u glazbenom svijetu. Njegovo majstorsko vladanje brazilskim bubnjevima i mnogim instrumentima koje sam izrađuje donijeli su mu svjetsko priznanje. U radu na vlastitom projektu, bubnjarskom i plesnom sastavu 'Beat the Donkey', Cyro daje mašti na volji, miješajući svoju ogromnu glazbenu vještinu, prirodni smisao za humor i teatralnost sa zvukovima instrumenata iz Brazila, s Bliskog Istoka, iz Indonezije, Afrike i SAD-a.

Cyrova biografija zvuči kao poglavlje iz knjige ''Tko je tko u modernoj glazbi''. Svirao je na turnejama s Brazil Projectom Yo-Yo Maa, Trey Anastasio Bandom (Trey Anastasio is benda Phish), Electric Masadom Johna Zorna, na Grammyjem nagrađenom albumu ''Gershwin's World'' Herbieja Hanckocka, sa Stingom te sastavom ''Rhythm of the Saints''  Paula Simona. Široki raspon glazbenika s kojima je Cyro Baptista nastupao i snimao uključuje i sljedeće: David Byrne, Kathleen Battle, Gato Barbieri, Dr. John, Brian Eno, Ryuichi Sakamoto, Robert Palmer, Melissa Etheridge, Laurie Anderson, John Zorn, James Taylor, Carly Simon, Michael Tilson Thomas, Daniel Barenboin, Bobby McFerrin, Wynton Marsalis, Yo-Yo-Ma, Medeski Martin & Wood, Spyro Gyra, Trey Anastasio iz benda Phish, Jay-Z, Snoop Dogg, Santana i Sting. Svirao je i s mnogim cijenjenim brazilskim umjetnicima, kao što su Milton Nascimento, Caetano Veloso, Ivan Lins, Marisa Monte i Nana Vasconcelos.
Cyro je svirao na 5 albuma koji su dobili nagradu Grammy: "Obrigado Brasil" Yo-Yo-Maa, "Blue Light 'Til Dawn" Cassandre Wilson, "Santiago" grupe The Chieftains, "A Love Affair" Ivana Linsa, te na hvaljenom albumu ''Gerswin's World'' Herbieja Hancocka. Dokumentarac o glavnom Cyrovom projektu, sastavu Beat the Donkey, snimljen za prestižni program 'La Plaza' televizijske kuće WGBH-TV iz Bostona, osvojio je 3 nagrade New England EMMY 2002. godine te se i dalje prikazuje na PBS postajama u cijelom svijetu. Cyro je surađivao s Wyntonom Marsalisom i sastavom Lincoln Center Jazz Orchestra na koncertu modernog jazza na brazilskom karnevalu.

Prvi album skupine Beat the Donkey (TZADIK) New York Times je odabrao kao jedan od deset najboljih alternativnih albuma u 2002. Čitatelji časopisa JAZZIZ i DRUM odabrali su ga kao najbolji brazilski CD godine te Cyra Baptistu proglasili najboljim bubnjarom 2002. U 51. godišnjoj anketi glazbenih kritičara u časopisu Downbeat Cyro je proglašen bubnjarskom zvijezdom u usponu.

Cyrova prva samostalna ploča, Villa Lobos/Vira Loucos, očaravajuća mješavina njegovih vlastitih skladbi i rada briljantnog brazilskog skladatelja Heitora Villa Lobosa, hvaljena je kao "najhrabriji, najpametniji, najduhovitiji, najdramatičniji i najmaštovitiji album u nedavnoj povijesti."

Izdavačka kuća Blue Note Records izdala je Supergenerous, dvostruki CD snimljen s gitaristom Kevinom Breitom (KD Lang, Cassandra Wilson). Billboard je Supergenerous nazvao "čistim audio zadovoljstvom", a Washington Post napominje kako se radi o "izvrsnom debiju koji uspijeva biti otvoren i intiman u isto vrijeme." Cyro sklada glazbu za dječju televiziju Nickelodeon.
 
izvor: http://www.jazzbina.net

jazzbina pula jazz Cyro Baptista’s Banquet Of The Spirits dom hrvatskih branitelja muzika
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati