Izumljen automobil koji ne vozi ako je vozač pijan

Izumljen automobil koji ne vozi ako je vozač pijan

3.10.2007. // Giornal hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Rim, 3. listopada 2007. - Dvojica Talijana, jedan inženjer i jedan kirurg, razvili su prototip automobila koji se ne može pokrenuti ako je vozač popio previše alkohola.

U automobilu koji su izumitelji nazvali "Angel" nalaze se senzori usmjereni prema vozaču, koji mogu "nanjušiti" je li vozač previše popio.

Ako automobil i ne "opazi" odmah da je vozač pijan, nego to registrira putem, računalo instalirano u njemu odmah daje zvučni signal i smanjuje brzinu vozila na 50 kilometara na sat.

Automobili opremljeni ovim "antialkoholnim senzorima" trebali bi se pojaviti na tržištu 2008. godine, a prototip je razvijen uz potporu talijanskog ministarstva vanjskih poslova, izvijestio je dnevni list "Corriere della Sera".

Automobil s "nosom za alkohol" izumio je inženjer Antonio La Gatta sa sveučilišta u Ferrari, zajedno s Gianfrancom Azzenom, ravnateljem klinike za kirurgiju u Ferrari.

"Zaključio sam da je alkohol često uzrok nesreća sa smrtnim posljedicama. Stoga smo počeli raditi na 'Angelu'", izjavio je Azzena, koji je na svom poslu često suočen s ozljedama u prometu.

Italija se u posljednje vrijeme različitim mjerama bori protiv alkohola u prometu. Najnoviji propisi zabranjuju noćnim lokalima točenje alkohola nakon 2.00 sata vikendom. Prekršitelji će biti kažnjeni zatvaranjem lokala do 30 dana. Dekret koji sadrži taj propis predviđa i da se gosti noćnih lokala dragovoljno podvrgnu testu na alkohol. Dekret je izazvao glasne prosvjede vlasnika noćnih lokala.


auti tehnologija Znanost
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati