Izrada www.istarski-rjecnik.com pomoću jezikoslovaca i izvornih govornika

Izrada www.istarski-rjecnik.com pomoću jezikoslovaca i izvornih govornika

25.2.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Prije otprilike godinu dana skupina jezikoslovaca i književnika počela je raditi na istarskom rječniku, a nastavak tog projekta može se pratiti na stranicama www.istarski-rjecnik.com, koje su namijenjene svima onima koji se bave ili ih zanimaju mjesni govori u Istri.


Stranice su dio projekta koji nakladnik Histria Croatica - C.A.S.H. u Puli realizira u suradnji s Istarskom županijom i brojnim skupljačima narodnog blaga te stručnjacima raznih profila - jezikoslovcima, dijalektolozima, etnolozima, sociolozima, sociolingvistima.
Kako je prilikom pokretanja projekta kazao Elmo Cvek iz izdavačke kuće C.A.S.H., »svi zainteresirani na tim stranicama mogu naći informacije o tijeku projekta i prikupljenoj građi«.


Dakle, izvorni govornici istarskih mjesnih govora na njima mogu jezikoslovcima i drugim stručnjacima koji se bave čakavskim i kajkavsko-čakavskim dijalektima te narodnim običajima pomoći upisujući u online rječnik riječi koje koriste ili koje su koristili njihovi stari.
Na projektu ima sve više suradnika, a među njima su akademik Josip Bratulić, dr. Ivan Zoričić, dr. Robert Matijašić, dr. Goran Filipi, mr. Srđa Orbanić, Elmo Cvek, dr. Nelida Milani Kruljac, dr. Attilio Krizmanić, Dario Marušić, Milan Šarić, Miro Mirković, Mirjana Doblanović-Pekica, Marijan Milevoj i brojni drugi.
Govorna područja, kako je navedeno na internetskim stranicama, podijeljena su na jugozapadnu Istru, Labinštinu, Liburniju, Žminjštinu i Pazinštinu, sjeverozapadnu Istru, Buzeštinu i Ćićariju te na istromletačko govorno područje.

istarski rječnik web online rječnik čakavica dijalekt istra Histria Croatica
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati